Karlstads filmklubb Mowie firar 50.
NWT möter två av klubbens nyckelpersoner för att bland annat prata om hur den kollektiva upplevelsen aldrig går ur tiden.
Om filmklubben Mowie till en början breddade utbudet för filmälskare i Värmland så är rollen i dag mer den som kurator. Filmutbudet numera är enormt, speciellt i jämförelse med hur det såg ut när klubben bildades 1969. Samma år som människan landade på månen och The Beatles släppte "Abbey Road".
– Filmklubben startades i samband med att studentkulturen växte i Karlstad, säger Anders Ek som var en av initiativtagarna.
Redan 1954 startade NWT-journalisten Reidar Nordenberg en filmklubb i Karlstad. Den var aktiv även då Mowie startades, men fick snart se sig omsprungen. Våren 1973 noterade Mowie drygt 900 medlemmar, ett rekord som fortfarande står sig. Under senare år brukar antalet ligga på drygt 200. Den första tiden erbjöd klubben 17 filmer för 20 kronor, idag kostar medlemskapet 250 kronor för tio filmer.
– Det fanns en tanke om att uppmärksamma film från många delar av världen, fortsätter Anders Ek.
– Flera av filmerna hade en tydlig politisk agenda och både studenterna och allmänheten visade en stor nyfikenhet. Mowies ambition var att bredda filmutbudet i Karlstad.
Att stava Mowie med w var ett sätt att göra klubbnamnet lite fräsigare.
– En språklärare ifrågasatte våra kunskaper i det engelska språket, skrattar Anders.
– Man kände helt enkelt på sig att Google skulle dyka upp en dag och att Movie inte skulle funka så bra, det skulle inte vara speciellt unikt, skojar Ulf Nordström, klubbens ordförande.
"På-plats-upplevelsen"
Genom åren har intresset för filmklubben haft både dalar och toppar. Några säsonger har den legat i träda. Ulf har en förklaring till att Mowie ändå lyckats överleva.
– Att se film tillsammans på biograf, att uppleva saker tillsammans. Det är nyckeln tror jag.
Fram till att videon introducerades på bred front var filmklubbar den enda möjligheten att ta del av smalare film eller gamla klassiker. Klubben har medlemmar som varit med sedan de första åren, andra har kommit och gått. Många gör ett uppehåll under småbarnsåren och kommer tillbaka.
– Det förunderliga är väl att filmklubbarna överlever in i vår tid. Allt finns ju tillgängligt på ett sätt som aldrig förr. Men jag tror det handlar mycket om det sociala, den kollektiva på-plats-upplevelsen. Vi ser att många små gäng samlas som en tradition vid visningarna, säger Ulf och utvecklar:
– I dag lever vi i ett samhälle av rekommendationer och tips och våra medlemmar litar på att vi plockar fram filmer som är intressanta. Det finns en tillit till varumärket Mowie. Utbudet är så stort så många uppskattar att få ett urval.
Kvalitetsfilm
Värmland beskrivs ofta som ett levande filmlandskap och visst ser de båda att filmklubben har haft en del i det.
– Rikard Wolff skrev i sina memoarer om hur viktigt Mowie var under hans tid i Karlstad. Ett annat exempel är Cecilia Neant-Falk, den Guldbaggebelönade dokumentärfilmaren, som också har pratat varmt om klubben.
– I relation till hur stor stan är, har Mowie bidragit till att man kunnat se väldigt mycket kvalitetsfilm. Många av de verkligt udda filmerna minns folk och diskuterar i åratal. Ett exempel är David Lynchs "Eraserhead", det var väldigt stor spridning på åsikterna om den kan jag säga.
Klubben har genom åren varit ett komplement till den mer kommersiella filmen. I styrelsen som leder Mowie 2019 är åldersspannet 40 år, från 30 till 70.
– Vi har en väldigt engagerad styrelse, menar Ulf.
– Det pågår hela tiden diskussioner om hur vi bäst lyfter fram kvinnliga filmskapare, om vilken bredd vi har på filmerna och om vi visar film från hela världen. Det är många intressanta frågor som hela tiden rör sig.
Under lördagen den 26 oktober firar Mowie sitt jubileum med en specialvisning av Bo Widerbergs "Kvarteret korpen" på Arenan, det var den första film som Mowie visade. Sedan fortsätter firandet på Stadshotellet i Karlstad.