• idag
  12 aug
  17°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  13 aug
  23°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  14 aug
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ännu mer kvalitet och valfrihet i Karlstads omsorg

Debatt
PUBLICERAD:
Vi i det blågröna styret kommer fortsätta ta ansvar för att utveckla omsorgen i Karlstads kommun, både den vi har i egen regi, men också för den övriga, skriver Christian Holm Barenfeld.
Foto: Sabina Rislund
Karlstad har i dag få externa entreprenörer och därmed också en ganska låg grad av valfrihet. Vi i det blågröna styret vill stärka den valfriheten, skriver Christian Holm Barenfeld.

Det blågröna styret sätter nu fokus på ökad valfrihet, fortsatt hög kvalitet, god service och effektivitet inom omsorgen i Karlstads kommun. Vi gör detta för att erbjuda våra äldre som är i behov av dessa tjänster en större valfrihet, en så bra omsorg som möjligt och samtidigt vara en bra och attraktiv arbetsgivare till våra medarbetare.

En del i vård- och omsorgsnämndens arbete för att uppnå detta är att vi nu har beslutat att lägga ut tre av kommunens vårdboenden på entreprenad. Karlstad har i dag få externa entreprenörer och därmed också en ganska låg grad av valfrihet. Vi i det blågröna styret vill stärka den valfriheten.

Detta har fått Socialdemokraterna att gå i spinn och sätta en bild som är både osund och i grunden felaktig. Deras brösttoner över vad som nu sker finner nästan inga gränser. Från det blågröna styret kommer vi vara tydliga med att vi vill se utförare som har en hög kvalitet i sin verksamhet samtidigt som effektiviteten ska vara god.

Det är inte en åtgärd som görs i besparingssyfte, men självklart ska det inte leda till ökade kostnader. Fokus måste alltid vara att vi ska leverera bästa möjliga vård och omsorg. Våra medarbetare är den viktigaste delen för att lyckas med detta och som varje dag engagerat gör vardagen bättre för våra äldre. Karlstads kommun ska vara en bra arbetsgivare och vi förväntar oss också att våra övriga utförare också är det.

Vi har sedan tidigare två boenden upphandlade i privat regi i Karlstad. De är upphandlade under det tidigare socialdemokratiska styret i Karlstad. Det ena boendet har haft annan huvudman än kommunen i femton år och det andra i omkring tio år. De fungerar väl och personalen har en bra och ordnad arbetssituation.

Det blir därför både oseriöst, oansvarigt och respektlöst, mot såväl boende som personal, av nämndens socialdemokratiska vice ordförande och det socialdemokratiska oppositionsrådet när de i ett pressmeddelande hävdar att ”Boende och personal på de tre utpekade boendena Granberga, Fryken och Gruvan får inte välja, utan hamnar automatiskt i händerna på entreprenören” samt en rad andra påståenden.

Det finns absolut ingen grund för detta uttalande. Man kan ju undra om de refererar till när Socialdemokraterna själva valde att lägga ut två boenden för några år sedan. Mer sannolikt är att det är en populistisk plakatpolitik och skrämselpropaganda.

Vi i det blågröna styret kommer fortsätta ta ansvar för att utveckla omsorgen i Karlstads kommun, både den vi har i egen regi, men också för den övriga. På det sättet kan vi bibehålla och utveckla en hög kvalitet och valfrihet. Vi har varit tydliga även före valet att vi vill arbeta för ökad valfrihet, hög kvalitet i kommunens välfärdsverksamhet och för en bra näringspolitik. Vi håller våra vallöften.

Det kan te sig en smula förvånande för Socialdemokraterna som inför valet och även därefter vill påskina att man är positiva till företagande samtidigt som man motarbetar densamma och delvis använder dem som skrämselpropaganda. Måhända att detta var ett av skälen för att Socialdemokraterna sitter i opposition för tredje mandatperioden i rad.

Christian Holm Barenfeld (M)

Ordförande, vård- och omsorgsnämnden Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.