Värmländskt bottennapp

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Jonny Ohlsson krönika
I flera år har Värmland legat i botten i mätningar kring entreprenörskap och nyföretagande. En och annan politiker och några tjänstemän i Region Värmland har stuckit ut huvudet och beklagat att det är på det här viset, men ingenting händer.

Det är egentligen märkligt att det här läget har uppstått eftersom UF Värmland är bäst i Sverige på att starta UF-företag på gymnasierna, men sedan uppstår det tydligen ett glapp. Det pågår några tafatta diskussioner om möjligheterna att följa upp UF-företagarna och stötta dem i arbetet med att starta riktiga företag, men det handlar mest om ord och lite verkstad.

För att få en förändring till stånd behövs det ett brett samarbete mellan Region Värmland, kommunerna, Nyföretagarcentrum, Almi , samt organisationerna Svenskt Näringsliv och Företagarna. Hittills har det varit svårt att samla den här gruppen till gemensamma diskussioner.

Bjud in!

Mitt förslag är att bjuda in Entreprenörskapsforum, med Pontus Braunerhjelm i spetsen, till Värmland. Forumet vet vad som behövs för att få fart på nyföretagandet och entreprenörskapet. De kan berätta hur man i andra delar av landet haft samma problem , men där problemen övergått i möjligheter.

Nu skall man komma i håg att det under senare år varit gott om jobb på arbetsmarknaden. vilket har gjort att alternativet att starta eget företag inte varit så hett, men nu närmar vi oss sämre tider som kanske kan leda fram till att man i Värmland hittar samarbetsmöjligheter som i slutändan innebär att vi får till ett ökat nyföretagande och bättre entreprenörskap.

Sätt i gång - nu

Att ha en tydlig entreprenörskaps- och innovationsprofil är sannolikt den bästa investeringen för fortsatt tillväxt och nya arbetstillfällen. Något som politikerna och tjänstemännen i region Värmland borde tänka på.

Anders Olsson, Region Värmland, strateg för regional tillväxt, kommenterade häromdagen i NWT bottennappet för Värmland med orden, " vi jobbar för att möta de här utmaningarna". Så har andra tjänstemän och politiker sagt i flera års tid, men det saknas strategiskt arbete. Sätt i gång nu. Annars kommer Värmland längre fram att få enormt stora problem.

Öka risktagandet

Det är också viktigt att bankerna visar större generositet när det gäller företagslånen. Jag har talat med bankfolk som menar att de flesta nya företagen är av sådan karaktär att de har svårt att bedöma deras tillväxt och överlevnad.

Förvisso kan det vara på det sättet, men vi måste öka risktagandet. Kolla hur japanerna jobbade fram ett entreprenörskap av världsklass, men det kostade också på i landets banksystem.

Sedan är det en annan sak som bromsar nyföretagandet. Sverige är ett land med jättetuffa regler för företagare och omfattande pappersexercis. Ungdomarna gillar inte sådana upplägg. Förenkla företagandet. Om skatterna sänks för både företagande och företagare blir det fullt ös i både Värmland och resten av landet.

Jonny Ohlsson är krönikör i Arbete & Ekonomi

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.