SD utmanar både S och M

Ledare
PUBLICERAD:
Stefan Löfven kan inte ignorera Jimmie Åkessons tillväxt.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Sverigedemokraternas väljarstöd är nu i princip lika stort som Socialdemokraternas. Samtidigt så sjunker stödet för Moderaterna. Olösta samhällsproblem gör att SD nu utmanar både den traditionella vänstern som högern i svensk politik.

Det är i DN/Ipsos senaste undersökning som Sverigedemokraterna når toppnoteringen på 23 procent, bara en procentenhet under Socialdemokraterna. Moderaterna rasar ned till 16 procent – inte så munter läsning för moderater som nyss avhållit sin stämma. För Socialdemokraterna är det oerhört problematiskt att SD fortsätter att vinna stöd hos LO:s medlemmar – 31 procent av dem stöder SD enligt en undersökning från Expressen/Sifo, vilket är lite större än de 30,6 procent som stöder S.

Förklaringen är rätt enkel. Det finns ett utbrett missnöje med regeringen och Socialdemokraterna, som många väljare anser inte tar problemen med den ökade kriminaliteten och underskotten i välfärden på allvar. Det spiller över på alla partier bakom januariöverenskommelsen. Samtidigt litar man inte riktigt på den borgerliga oppositionen, och då i synnerhet på Moderaterna. I botten ligger också migrationen, som anstränger och kommer att anstränga välfärden under lång tid framöver, och det utanförskap som genereras och anses ligga bakom ökad kriminalitet.

Detta borde inte bara oroa S och M, utan skapa något av panikstämning. Tidigare så hette det att SD kanske hade toppat i sitt väljarstöd, och att det fanns ett tak på runt 20 procent (i valet fick de 17,5 procent). Det kan man inte längre förlita sig på, särskilt som vi nu går mot en lågkonjunktur där problemen bara kommer att bli värre.

Istället för att faktiskt försöka göra något åt samhällsproblemen så har man ägnat sig åt trött poserande. Tydligast blev det väl när man portade SD från att delta i det tvärpolitiska samtal om den ökande gängkriminaliteten, samtal som ändå bröt samman efter att S inte förmått att acceptera nödvändiga skärpningar. Så länge januaripartierna styr så kommer detta nog inte att förändras, eftersom hela Jöken vilar just på bortmotandet av SD.

S bör dock besinna sig när de ser att de nu har lika stort stöd hos LO-folket som SD har. Det är också LO-kvinnor som i högre utsträckning börjat sympatisera med SD, och SD har en medveten strategi att locka fler kvinnliga väljare. Det kan de mycket väl lyckas med. Än så länge går det trögt för dem hos de unga kvinnorna, men även det kan ändras om våldsbrott och överfall ökar. För LO blir det ännu svårare att motivera de starka banden till det socialdemokratiska partiet om 70 procent av medlemmarna röstar på andra partiet.

Moderaterna har också ett trovärdighetsproblem. Många väljare litar helt enkelt inte på den omsvängning, eller återgång, till gammal beprövad moderatpolitik. Dilemmat för M är att det blir svårt att bevisa att de menar allvar så länge de försmäktar i opposition. Snacka går ju!

På tal om det så är det nog bara en tidsfråga innan de inleder öppna samtal med SD för att driva fram en mer kraftfull oppositionspolitik. Att hoppas på någon ny borgerlig allians är futilt så länge Centern har den inställning de har. Att bygga en icke-socialistisk majoritet för framtiden kommer att kräva stöd eller medverkan på ett eller annat sätt från SD, särskilt om partiet blir så stort som siffrorna visar.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.