• idag
  9 juli
  17°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 juli
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 juli
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  12 juli
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  13 juli
  20°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Nu handlar det om ”mumier”, planering och snigeläggs-jakt

Mera
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Sif Eklund menar att det snart är dags att se över trädgårdsverktygen.
Foto: Anders Hestad
Slut på trädgårdsåret?
Nej, nej!
I varje fall inte enligt trädgårdsmästare Sif Eklund, som menar att det fortfarande återstår mycket viktigt att göra i trädgården.
- Det är nu det avgörs hur kul och inspirerande det ska bli i vår…

Löven är gula och röda och vintern närmar sig med stormsteg. Men som sagt, det finns ändå en hel del saker kvar att göra i trädgården. Karlskogas före detta stadsträdgårdsmästare, Sif Eklund, tycker att oktober och november är två spännande trädgårdsmånader.

- När senhösten kommer anser säkert många att man gjort sitt i trädgården för året. Men riktigt så är det faktiskt inte. Det är nu man bland annat ska ägna sig åt att se över, vårda samt att planera på allvar inför nästa år.

Sif tycker att en av de viktigaste sakerna man ska göra är att ta hand om fallfrukten. Och det handlar inte bara om att kratta ihop och lägga på komposten. Sif varnar nämligen för risken att sprida sjukdomar.

- ”Fruktmumie”, som beror på svampsporer, är en otrevlig åkomma som bland annat drabbar äpplen. Ser du ett äpple som är svart och skrumpet, kasta det inte i komposten. För att inte sprida smittan vidare är det viktigt att lägga dessa i soppåsen som körs till förbränning. Har man en robotgräsklippare är det lämpligt att vara extra uppmärksam så att den inte mosar ”mumierna” och sedan drar runt med smittan. Detta gäller all frukt som inte ser helt frisk ut.

Sif Eklund varnar för "fruktmumie". Se till att få bort den från trädgården.
Foto: Anders Hestad

Apropå komposten så är det nu man ska tömma den och lägga ut jorden på planteringarna. Då hinner jorden ”sätta sig” till våren.

Sif berättar också att en varmkompost går att använda större delen av vintern.

- Jag klär in min vanliga kompostlåda i plast, inklusive lock, med flera lager bubbelplast. Då måste det vara rejält kallt för att processen ska avstanna.

Det är viktigt att hålla komposten fuktig under hela säsongen.

- Vattna den, innehållet ska vara ”svampigt” i konsistensen.

Sif Eklund tycker också att tiden är inne för att gå på jakt efter en riktig otäcking i trädgården – mördarsnigeln.

- Den är otrevlig och kan göra stor skada. Lyft därför på redskap, hinkar, krukor och annat som stått ute på samma ställe ett tag. Där under kan det finnas - snigelägg. De ser ut som små minipärlor och ligger ofta i klump. Ta upp dem och släng i soptunnan.

Sif tycker att en betydligt roligare uppgift är planering inför nästa säsong.

- Det är som julafton att bläddra i frökatalogerna och bestämma vad man ska satsa på till nästa säsong. Härligt att sitta och drömma…

Samtidigt menar hon att det också är viktigt att reflektera över årets lyckade satsningar. Och de som kanske inte blev så som du hoppats.

- Kanske måste du flytta på blommor och buskar…

Ta väl hand om din kompost.
Foto: Anders Hestad

Det är också nu som man ska ägna ganska många tankar åt sina hjälpredor i trädgården, det vill säga att ta hand om verktygen.

- Göra rent, slipa och olja in. Det tar inte lång tid men betyder så mycket.

- Hur kul är det att ta fram en rostig och slö spade i vår? Jag garanterar att det blir betydligt mer inspirerande att ta första spadtaget i vårsolen med ett rent, slipat och fräscht redskap...

Sif menar också att man inte ska köpa de allra billigaste redskapen.

- Satsa på en lite dyrare kratta, spade, sekatör eller annat redskap. De håller oftast bättre och är inte sällan skönare att arbeta med.

- Trädgårdsarbete ska ju vara trevligt, inte en pina…

Sif:s sju tips inför vintern

1. Sätt upp fågelholkar nu innan vintern så ger du en extra vinterbostad till dem. Under vinternätter är de viktiga övernattningsplatser. Många gånger delar flera fåglar på utrymmet. Dessutom hinner holken ’dofta ur sig’ till våren.

2. Börja mata fåglarna redan nu. De behöver det extra tillskottet för att överleva vintern. Välj ett foder med bra kvalitet.

3. Kupa rosor som är okulerade så att okuleringsstället kommer ordentligt under jord för att skyddas från kylan. Många växter kan man även övervintra genom att gräva ner dem djupt i marken.

4. Har man sköra buskar som ex amerikanska blåbär är det bra att förbereda för stora snömängder, som riskerar att bryta sönder dem. Sätt redan nu störar/käppar i marken som du sen kan hänga över med plast eller liknande för att avlasta snötyngderna. När det är tjäle i marken är det försent att få ner störarna.

5. Har man växthus är det viktigt att städa ur det ordentligt, sanera det helt enkelt så att skadeinsekter och smittor försvinner. Sedan är det bara att ställa in krukor och annat, väl rengjorda förstås, där för vinterförvaring. Måste du förvara krukor och liknande utomhus så ställ dem upp och ned så att de inte fryser sönder av vatten som samlas.

6. Planera inför nästa säsong. Tänk igenom och förbered nästa år. Vad behöver köpas och beställas i tid för att det ska bli lättare till våren att komma igång.

7. Vill man ha amaryllisar och hyacinter till jul och även tazetter så är det bråttom om man vill dra upp dem själv. Hyacinter behöver 10-12 veckor för att blomma. När det gäller all lök så ska man välja de absolut största lökarna som man kan hitta. Är tydligt med amaryllisar. En liten lök ger kanske en stängel med tre blommor medan, en rejält stor lök kan ge fyra stänglar med 4-6 blommor på varje.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.