Hoppa till huvudinnehållet

Länsstyrelsen förlorar bråk om herrelös damm

Publicerad:
Bilden visar dammen i Föskeforsälven som inte har något samband med artikeln.
Bilden visar dammen i Föskeforsälven som inte har något samband med artikeln. Foto: Daniel Olausson

Länsstyrelsen har ingen rätt att kräva att närmast belägna markägare ska ta ansvar för en damm som ingen vet vem som äger.

Det är beskedet från mark- och miljööverdomstolen i en nyligen avkunnad dom som får betydelse för ett stort antal gamla dammar runt om i landet med okända ägare.

Lövåssjön

Domen handlar om en liten damm i Lövåssjön i Ölme norr om Kristinehamn. 2017 krävde Länsstyrelsen i Värmland att en markägare skulle söka tillstånd och ta ansvar för dammen.

Markägaren protesterade. Han förklarade att han inte ägde dammen, inte bedrev någon verksamhet där och därför heller inte var behörig att söka tillstånd.

Ansvaret för herrelösa dammar vilar på staten, anser han.

Okänd ägare

Länsstyrelsen medgav att det visserligen inte finns någon lagfaren ägare till dammen. Att ägaren är okänd. Men menade att ansvaret ändå föll på markägaren eftersom han äger mark och vattenområden som gränsar till dammen.

– För att kunna söka vattenrättsligt tillstånd krävs att man har rådighet över dammen, slår mark- och miljööverdomstolen nu fast.

– Därför saknas förutsättningar för att länsstyrelsen ska kunna förelägga markägaren att ansöka om tillstånd, avslutar domstolen.

Artikeltaggar

DammKristinehamnLänsstyrelsenNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.