Hoppa till huvudinnehållet

Ny värmländsk tankesmedja

Publicerad:
Leif Lendrup och Johan Danielsson är två av ledamöterna i den nya politiskt oberoende tankesmedjan, Offensiva Karlstad Värmland.
Leif Lendrup och Johan Danielsson är två av ledamöterna i den nya politiskt oberoende tankesmedjan, Offensiva Karlstad Värmland. Foto: Jonny Ohlsson

Vi hoppas verkligen att politikerna och näringslivet lyssnar på oss och förstår allvaret i den situation Värmland befinner sig i. Bland annat visar en rad rapporter att Värmland ligger i botten när det gäller entreprenörskapet och nyföretagandet. Det säger företagaren Johan Danielsson, Karlstad, initiativtagare till den nya politiskt oberoende värmländska tankesmedjan, Offensiva Karlstad Värmland.

– Läget är mycket bekymmersamt. Indikatorerna för Karlstad ser hyfsade ut, men om vi plockar med hela Värmland ser det riktigt dystert ut. Nu behöver alla krafter samverka. Vi är en av krafterna som har förslag på lösningar på hur allt skall bli bättre.

Tankesmedjan har fått sina första ledamöter, Leif Lendrup och Urban Hermansson, som i flera år arbetat med projekt knutna till EU och Ten Tacle. Arbetet i Ten Tacle är i princip avslutat.

– Jag tror att tankesmedjan kan bli en verksamhet som väcker och skapar debatt kring frågor som i bland kan vara lite känsliga för politikerna. Det är sällan någon politiker i Värmland går ut och talat om något som är negativt i Värmland eller som ser dystert ut. När vi presenterar våra lösningar tas de emot med en gäspning och vi får knappt inga reaktioner. Så dåliga är inte våra förslag. De är värda att beaktas av både politikerna och av näringslivet, säger Leif Lendrup.

Vill gå längre

Det handlar om ledarskapet i företagen. Det handlar om hur politikerna tacklar de svåra frågorna om tillväxt och utveckling.

– Om inte lösningarna och förslagen kommer från "rätt håll" i Värmland är de ointressanta att diskutera och tas inte på allvar. Den nya Värmlandsstrategin är säkert en bra satsning, men vi vill gå bra mycket längre för att vårt fina Värmland skall kunna ta en match med andra framgångsrika regioner, till exempel Örebro, Västerås och Växjö, för att nu nämna några exempel. Det är inte bra om "Jante" får avgöra vad som är bra eller inte.

Regionstad

Leif Lendrup vill också att frågan om en regionstad prövas.

– Regionstaden skulle bestå av Karlstad, Kristinehamn, Karlskoga och Örebro. På andra ställen och regioner ute i landet studerar man frågan, men i Värmland är den iskall, Vi frågar oss varför? Regionstaden skulle få 337 000 invånare

I snart sagt alla indikatorer rusar Örebro förbi Karlstad, menar Lendrup och Danielsson.

– I en regionstad skulle tillväxten stärkas och kommunikationerna skulle bli bättre. Faktum är att allt skulle bli så mycket bättre

Tankesmedjan har också studerat det historiska perspektivet och gjort jämförelser. När andra angränsande län växer tappar Värmland på flera områden.

Misslyckande

De tar också upp frågan om hur de icke Sverige-födda personerna behandlas.

– Här ser vi ett stort misslyckande. Inte minst med valideringen och arbetet med att få så många som möjligt i jobb. Det går trögt och tydligen har inte myndigheterna de rätta verktygen för att lyckas. Vi har förslag på verktyg som snabbt kan sättas in och förbättra situationen, säger Johan Danielsson.

Han vill också se en bildningsrevolution i Värmland.

– Där finns det mycket att göra.

Det här diagrammet visar hur illa ställt det är med entreprenörskapet och nyföretagandet i Värmland. Länet har ett bottenläge.
Det här diagrammet visar hur illa ställt det är med entreprenörskapet och nyföretagandet i Värmland. Länet har ett bottenläge.

Viktigt möte

Inom kort skall tankesmedjan ha möten med representanter från näringslivet och Ung Företagsamhet.

– Vi tror på en fortsättning för ungdomarna som startar företag under gymnasietiden. Fler ungdomar borde arbeta vidare och starta riktiga företag. Vi hoppas få till ett projekt med Ung Företagsamhet.

Hur skall tankesmedjan växa?

– Vi har listat ett 25-tal personer som vi hoppas skall finna att vårt arbete är intressant och viktigt, säger Johan Danielsson.

Så nu hoppas ni få gehör för era tankar och förslag. Annars är väl risken stor att ni bara fortsätter som debattörer?

– Så är det.

Artikeltaggar

EkonomiLeif LendrupOffensiva Karlstad VärmlandUrban Hermansson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.