När andra huttrande banar sig i väg i i lersörjan till lastkranhytten kan Mattias Johansson bekvämt luta sig tillbaka i timmerbilens passagerarstol, sätta på sig VR-glasögonen och med hjälp av joystick börja lasta timret på släpet.
När Mattias Johansson jobbar med att lasta timmer efter någon skogsbilväg behöver han aldrig lämna förarhytten.
Hans timmerbil är utrustad med framtidens teknik.
– Det fungerar väldigt bra. Dessutom blir arbetsmiljön både bekvämare och säkrare. Jag behöver ju inte gå ut på vägen. När vi lastar efter större vägar tar förbipasserande ofta väldigt lite hänsyn till oss, säger Mattias Johansson.
Mattias jobbar vid det lilla Molkomsföretaget Åkeri AB Kjell och Aste Larsson. Företaget har femton anställda. I maskinparken ingår bland annat tre timmerbilar.
En av de tre timmerbilarna är utrustad med den allra senaste tekniken.
På en höjbar stång på släpet sitter en låda med fem kameror. Det är dessa kameror som är Mattias Johanssons ögon när han ska lasta på timmer från vägkanten på sin bil.
När jobbet börjar med lastningen flyttar Mattias över sig till passagerarplatsen. Vid den finns två joystick (spakar) som han använder för att styra den lastarm med gripklo som lyfter på trädstammarna på timmerbilen.
Eftersom Mattias sitter bekvämt bakåtlutad i åkriktningen ser han inte själv timret och lastarmen.
När han tar på sig VR-glasögonen (virtual reality) kan han med hjälp av de fem kamerorna överblicka lastzonen och smidigt styra gripklon till timret.
– Det var lite ovant och hackigt i början. Men tekniken har fungerat långt över förväntan. En viss chansning var det ju annars eftersom vi var först att använda tekniken, säger Mattias.
När åkeriet för några år sedan stod inför att investera i en ny timmerbil väcktes Mattias intresse för den här avancerade tekniken.
– Jag är ganska intresserad av teknik, berättar han.
Det är företaget HIAB i Hudiksvall som utvecklat konceptet, High vision kallas den.
När Mattias visar upp sin high tech-timmerbil väcker den stor uppmärksamhet. Och det är lite av syftet.
– Det är problem att rekrytera timmerbilsförare. Vi hoppas att VR-tekniken ska kunna locka yngre till oss. Det är inte så stor skillnad mot att spela spel med VR även om det här sker i skarpt läge, säger Mattias.
En timmerbil är ett rejält stycke investering. Den Mattias kör kostar runt fyra miljoner kronor. Den kommer att gå i företaget i fem till sex år i två-skift. Sen är det dags att investera i nytt.
– Själva VR-tekniken gör faktiskt att bilen blev lite billigare än en som är utrustad med traditionell kran och kranhytt. Samtidigt vinner vi 400 kilo i vikt på att vi inte har en lastkranhytt, berättar Mattias Johansson.
Den här dagen har Mattias lastning utanför Skruvstad väster om Vålberg. Timret ska sedan köras till Kristinehamn där det läggs på tåg för transport till Hassela i Hälsingland. Där ska stockarna så småningom bli till plywood. Mattias lastar 41 ton på sin bil. På en halvtimme är släpet färdiglastat.
Och som sagt, han behöver aldrig bege sig ut på den regnblöta och geggiga grusvägen.
– En dag som denna, när dimman ligger tät och det är regntungt är det rätt skönt att inte behöva gå ut, skrattar Mattias,
Med den här typen av kran, en så kallas z-kran, är det den första timmerbil i världen som är utrustad med VR-tekniken.
– Tekniken väcker intresse över hela världen. Man brottas med samma problem med nyrekrytering till branschen här som i Tyskland och Japan. Tekniken gör yrket mer modernt och attraktivt, säger Martin Klyver, global sälj- och produktansvarig hos HIAB.
Har också intresset återspeglat sig i många köpare?
– Det är en konservativ bransch, så det tar lite tid, säger Martin Klyver.
För närvarande är det high vision-konceptet i timmerbilar man arbetar med, men Martin Klyver ser flera användningsområden i framtiden.
– Till exempel på arbetsplatser där man jobbar med avfalls- och sophantering och vill vara långt bort från materialet.
Mattias Johansson fäller in sin kran, trycker på en knapp så att kameran åker ner, lägger i från sig VR-glasögonen och flyttar över till förarplatsen. Han trycker på en ny panelknapp och timmerlasten säkras automatiskt.
– Jag skulle aldrig kunna tänka mig att gå tillbaka till den gamla tekniken. Det här är fantastiskt bekvämt.