Hoppa till huvudinnehållet

S vill se fler banker i länet

Publicerad:
Socialdemokraterna Åsa Johansson, regionråd, Hans Jildesten, kommunalråd Storfors, Per Gruvberger, kommunalråd Filipstad och Mathias Lindquist, kommunalråd i Munkfors vill att regionen ska ta fram en handlingsplan för en större finansiell närvaro i Värmland efter att många bankkontor stängt.
Socialdemokraterna Åsa Johansson, regionråd, Hans Jildesten, kommunalråd Storfors, Per Gruvberger, kommunalråd Filipstad och Mathias Lindquist, kommunalråd i Munkfors vill att regionen ska ta fram en handlingsplan för en större finansiell närvaro i Värmland efter att många bankkontor stängt. Foto: Marie Blomgren

Det är för glest mellan bankkontoren i Värmland. Det tycker Socialdemokraterna, som vill att Region Värmland ska ta fram en handlingsplan för att förbättra läget.

I en motion som lämnades in till regionfullmäktiges möte på tisdagen föreslår Socialdemokraterna att regiondirektören får i uppdrag att starta en styrgrupp som ska ta fram en handlingsplan "för att stärka den finansiella närvaron i Värmland". I styrgruppen vill partiet att också andra aktörer ska ingå.

– De senaste åren har det lagts ner många banker och det är många kommuner som inte har finansiell närvaro över huvud taget, säger regionrådet Åsa Johansson (S). Vi ser det här som en konkurrensnackdel för näringslivet.

– Brist på bank driver urbanisering på ett, som vi tycker, konstlat sätt, säger Per Gruvberger (S), kommunalråd i Filipstad.

Frågan har drivits på kommunal nivå och i ett nationellt nätverk ingår nu ett 40-tal kommuner.

Kommunalråden vill locka banker från Norge

Exakt vad som behöver göras kan de inte säga, utan menar att det måste utredas. Men det kan handla om något så långsiktigt som förändrade lagar om bankverksamhet. I Norge ser läget annorlunda ut, enligt Munkfors kommunalråd Mathias Lindquist (S):

– Där ligger man i framkant.

Men det är svårt att kopiera den norska modellen rakt av. Han berättar också om en rapport från Tillväxtverket, där Värmland sticker ut när det gäller oro över tillgången till lån och krediter.

Bank gav uppsving

Hans Jildesten (S), kommunalråd i Storfors, märkte skillnad när hans kommun fick en sparbank efter att ha varit utan under en period.

– Näringslivsklimatet förbättrades, nyföretagandet ökade och också de företag som finns mår bättre.

De fyra socialdemokraterna tror inte att frågan om större banknärvaro i länet blir en partipolitisk stridsfråga utan jämför den med infrastruktur.

– Vi brukar inte vara nämnvärt oense om infrastruktur, utan vi vill ha så mycket som möjligt till Värmland, säger Per Gruvberger.

Motionen ska beredas i regionen innan den behandlas igen.

Artikeltaggar

Åsa JohanssonEkonomiFilipstadHans JildestenMathias LindquistMunkforsNorgePer GruvbergerPolitikSocialdemokraternaStorforsTillväxtverketVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.