• idag
  10 juli
  14°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 juli
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  12 juli
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  13 juli
  20°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  14 juli
  21°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Mejern Larsson (S) frågar ministern om tidningsinsamling

Näringsliv
PUBLICERAD:
Riksdagsmannen Lars Mejern Larsson (S) delar tidningsföretagens oro angående det nya pappersinsamlingssystemet.
Foto: Aron Eriksson / NWT arkiv
Nu agerar värmländske riksdagsmannen Lars Mejern Larsson (S) i frågan om det nya planerade tidningsåtervinningssystemet, som om det genomförs kan få allvarliga konsekvenser för tidningsföretagen.

I förra veckan rapporterade NWT om när riksdagsmannen Lars Mejern Larsson besökte NWT i Karlstad. Tidningsledningen beskrev för honom vilka konsekvenserna kan bli av det nya hushållsnära pappersinsamlingssystem som planeras. Kostnaderna kan för NWT:s del bli upp emot 10 miljoner kronor per år.

Delar oron

Detta reagerar Lars Mejern Larsson emot. I en skriftlig fråga till miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) uttrycker han oro för hur fördyringen kan leda till högre prenumerationspriser och i förlängningen minskat tidningsläsande.

Han skriver: "Sverige återvinner i dag mer än 90 procent av allt tidningspapper. Det är osannolikt att ett hushållsnära insamlande skulle kunna öka det ytterligare. Därför tycker personer i tidningsindustrin att de kostnader på mellan fem och tio miljarder som det nya insamlingssystemet beräknas kosta branschen är orimligt. Jag delar den oron och vill inte riskera den publicistiska mångfalden. Mot denna bakgrund vill jag höra vad miljö- och klimatministern avser att göra för att försäkra sig om att beslutet om hushållsnära tidningsinsamling inte får negativa konsekvenser för dagspressen?"

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.