Braskaminer är "miljöbovar" - förälder orolig för barnens hälsa

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Braskamin. Mys eller miljöbov?
Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT
Vi är många som upplever att braskaminer är miljöbovar! Är det då inte dags snart att kommunen följer upp hälsoeffekterna av allt myseldande i tättbebyggda områden i Karlstad?

Det kommer ständigt rapporter om att luften blir dålig och hälsofarlig p.g.a vedeldning. I villaområden där husen står tätt påverkas inomhusluften av rök från eldande grannar.

Detta står i skarp kontrast till mäklarnas lockande försäljningsargument om att villan är utrustad med mysig braskamin som naturligtvis ska höja värdet på huset!

Vi förstår att våra äldre grannar vill elda i sin fina braskamin och att det ökar hemtrevnaden vinterhalvårets kalla dagar och kvällar, men vi som har små barn blir oroliga då luftvägarna påverkas av den giftiga röken som dagligen står tät runt våra hus!

Hur ofta får man elda? I vilket väder? Övriga rekommendationer?

Miljöförvaltningen behöver gå in och styra upp nu!

Orolig förälder

Svar direkt:

Tack så mycket för dina frågor, vi kommer att gå ut med information om vedeldning inom kort.

Det finns inga regler som säger hur ofta du får, eller inte får, elda. Däremot får du inte elda på ett sätt som stör grannar och omgivning.

Om du blir störd av röken från din grannes eldning ska du alltid börja med att prata med grannen om saken. Om ni inte kan komma fram till en lösning, och problemen kvarstår, så kan du vända dig till kommunen.

Den som eldar bär själv ansvaret att minska utsläppet av luftföroreningar den mån som går, det framgår av miljöbalkens andra kapitel. Det finns flera sätt som du kan göra för att minska utsläppen. Till exempel att elda med ved som är lagom torr, och använda fint huggna vedträn eller annat tändmedel för att minska utsläppen vid uppstart.

Du kan även kika på röken, om du eldar bra ska röken inte synas - förutom vid kyla då en vit rök bildas.

Britt Carlsson, chef på tillsynsavdelningen Karlstads kommun

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.