Hoppa till huvudinnehållet

Höga flöden efter allt regnande – och mer är på gång

Publicerad:
Nedanför dammen i Röbjörkeby utanför Torsby forsar vattnet i Ljusnan vidare mot Fryken.
Nedanför dammen i Röbjörkeby utanför Torsby forsar vattnet i Ljusnan vidare mot Fryken. Foto: Aron Eriksson

Den senaste tidens kraftiga regnande har lett till höga flöden på många håll i NWT-området. På sina håll har det kommit dubbelt så mycket nederbörd som normalt.

– Vi är på olägenhetsnivå. Om det fortsätter regna mycket den närmaste tiden får vi problem, säger Claes Kjörk.

Han är ansvarig för vattenregleringen på Fortum.

Regnet har i perioder vräkt ner i Värmland, Dalsland och Dalarna de senaste veckorna, bland annat under den gångna helgen.

Det har orsakat översvämningar på sina håll både i bostäder, bland annat i Forshaga och Molkom och längs mindre vägar. Bland annat är länsväg 614 mellan Bergerud och Ivarsbyn avstängd liksom 668:an från Värmskogs kyrka till Malsjö kvarn.

Färsk statistik från SMHI visat att det vid vissa av mätstationerna har kommit över 100 millimeter hittills i oktober.

– Ja, Letafors utanför Torsby har fått 102,6 millimeter, Blomskog söder om Årjäng 98,7, Östmark 94,7, Sölje söder om Arvika 93,8 och Daglösen utanför Filipstad 90,4 millimeter.

– Vi får de flesta av fallen gå tillbaka till några år för att hitta större mängder så här långt i oktober, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.

Flödena är höga i Uvån i Hagfors. Här har SMHI utfärdat en klass 1-varning.
Flödena är höga i Uvån i Hagfors. Här har SMHI utfärdat en klass 1-varning. Foto: Pia Holmström

Det har kommit mellan 150 och 200 procent mer nederbörd än normalt under oktober, mest i inre Dalsland och nordligaste Värmland och Västerdalarna.

Det har gjort att SMHI har utfärdat klass 1-varningar för höga flöden i sydvästra Värmland och nordvästra Dalsland, i Uvån i Hagfors-området samt från Siljan-området ner till norra Värmland. Varningsnivåerna väntas ligga kvar under de kommande dagarna.

Nivåerna stiger

Kraftbolaget Fortum märker tydligt av de ökande vattennivåerna.

– I Uvåsystemet har vi fått släppa ut en del vatten och vi har även tappat mycket vatten ut i Glafsfjorden i Arvika. Sjön hade dock en låg nivå när vi började så där är det inga problem.

– Det är det inte heller i Höljesdammen än eftersom vi nyligen sänkte nivån där för att kunna ta emot regnvatten från Norge. Därför har vi en halvmeter kvar innan dammen är full och vi släpper just nu 145 kubikmeter i sekunden, säger Claes Kjörk.

Färjestadsbäcken är full med vatten där den passerar Norra Järpetan och soptippen vid Djupdalen i utkanten av Karlstad
Färjestadsbäcken är full med vatten där den passerar Norra Järpetan och soptippen vid Djupdalen i utkanten av Karlstad Foto: Olov Öström

Flödet i Klarälven jämför han med en normal vårflod. Det är mycket vatten, men inte mer än så. Men läget kan snabbt bli betydligt allvarligare.

– Vi är på olägenhetsnivå. Om det fortsätter regna mycket den närmaste tiden, 20–25 millimeter under flera veckor får vi problem. Som tur är verkar det inte komma någon större nederbörd på ett par dagar, säger Claes Kjörk.

Tappar hårt i Trollhättan

Även Vänern börjar stiga, men från måttliga nivåer.

– Sjön ligger nu på 44,25 meter över havet, ungefär en decimeter under det normala. Men nu har den stigit några centimeter. Vi märker av att tillflödena ökar.

– Samtidigt tappar vi ganska hårt i Trollhättan, 700 kubikmeter i sekunden eftersom elbehovet är stort, säger Magnus Carlson, produktionschef för Göta älv på Vattenfall.

Mer regn på gång

Enligt SMHI blir det lite sol under tisdagen, bara lättare under onsdagen, ihållande regn på torsdag och halva fredagen, rätt soligt på lördag och på söndag väntas ett nytt regnområde komma in.

Totalt förväntas NWT-området få totalt drygt 15 millimeter regn under de här dagarna.

Artikeltaggar

Claes KjörkDalslandDjur och naturNyheterSMHIVärmlands länVattenfall

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.