Bubbel från Byrån: Åter till stormaktstiden

Signerat
PUBLICERAD:
I en annan motion föreslår Moderaternas Annicka Engblom och Anders Hansson att Karl XI:s drabanter ska tåga in i riksdagen, under riksmötets högtidliga öppnande, skriver Byrån.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Detta Bubbel är en fortsatt genomgång av motioner som riksdagsledamöterna har skickat in under den allmänna motionstiden, som nyligen avslutades i Sveriges riksdag.

Gammalsvenskby i Ukraina är den sista levande svenska utposten i världen, konstaterar Lars Thomsson (C) i en motion. Han vill se en Sida-insats för att utveckla byn. I en annan motion föreslår Moderaternas Annicka Engblom och Anders Hansson att Karl XI:s drabanter ska tåga in i riksdagen, under riksmötets högtidliga öppnande.

Byrån anar i motionerna en härlig längtan till det som en gång var. Men vad tiden ska kallas är lite oklart, eftersom Skolverket i sina uppmärksammade läroplaner byter namn på stormaktstiden stup i ett.

Trippa till riksdagen

Liberalernas Maria Nilsson har slängt ihop en motion till riksdagen om att införa ett så kallat fixrum på prov i Göteborg. Byrån väntar på att någon driftig ledamot motionerar om ett avtändningsrum, företrädesvis på Liberalernas kontor i Göteborg.

Byråns hedersomnämnande

Snitsiga titlar som väcker uppmärksamhet är en konst för sig. Några riksdagsmotioner som sticker ut är: ”Olagliga komposter”, av Rickard Nordin (C). ”Riskerna med kusingifte”, av Boriana Åberg (M). Och Lina Nordquists (L) ”Förmånen att äta jobblunch ur konservburk”. Alldeles oavsett innehållet lyfter Byrån på hatten för formuleringskonsten.

Svenska Nyhetsbyrån

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.