Hoppa till huvudinnehållet

Folktätt när folkkäre allkonstnären signerade böcker

Publicerad:
Kristina Dunér, Grums och Ingrid Falkenström, Kil hade väntat i två timmar och stod först i kön. De fick en bok signerad av Ernst Kirchsteiger
Kristina Dunér, Grums och Ingrid Falkenström, Kil hade väntat i två timmar och stod först i kön. De fick en bok signerad av Ernst Kirchsteiger Foto: Helena Karlsson

Kön till signeringsbordet inne på Akademibokhandeln i Mitt i city ringlade lång i lördags när den folkkäre allkonstnären Ernst Kirchsteiger gästade Karlstad för att signera böcker.

– Det här är hemma för mig, säger han till NWT.

Ernst Kirchsteiger är aktuell med boken "Ärliga material" som gavs ut tidigare i år. I boken är fokus på materialen järn, sten, trä, ull och glas, och där historia, fakta och egna tankar blandas med personliga minnen och betraktelser.

– Boken handlar om olika material men utifrån mitt eget liv. När jag pratar om järn kommer jag inte förbi Degerfors järnverk där mina föräldrar jobbade. När jag pratar om skogen kommer jag inte förbi den värmländska skogen som jag lekte mycket i som ung. Det blir som att jag berättar om mitt eget liv genom materialen, vilket har väckt en hel del uppmärksamhet, säger Ernst Kirchsteiger till NWT.

"Finns en ängslan"

Arbetet med boken har pågått i drygt 15 års tid och där en stor del av innehållet handlar om hantverket och dess betydelse för människan, något som Ernst Kirchsteiger menar är särskilt aktuellt i dag.

– När jag skrev boken tänkte jag att jag nog sparkar in öppna dörrar. Jag tror att man många gånger kan behöva en påminnelse om materialen, så att inte en generation växer upp och ser en skog utan att veta ett dugg om det är tall, björk eller gran, säger han.

– Det finns en ängslan hos mig om att vi lever våra liv i en datavärld. Jag tror att vi behöver hålla på med hantverket, att konstruera saker, eftersom det blir som ett slags balsam för själen. Får jag dra det till sin spets tror jag att vi behöver färre terapisoffor om man håller på med sådant.

"Järnet anledningen"

Blandningen av personliga betraktelser, minnen, fakta och historia är särskilt närvarande i Ernst Kirchsteigers eget liv. Materialen används inte bara i det egna konstnärskapet, utan har även en historisk betydelse för Ernst Kirchsteiger.

– Kommer jag till järnet är det ju just järnet som är anledningen till att jag sitter här i dag. Mamma var från Polen och pappa från Österrike, och efter kriget fanns inga arbetstillfällen inom industrin i Österrike. Då hade Sverige ett stort behov av arbetskraft till den tunga järnindustrin, vilket även Kanada hade då.

– Pappa vägde mellan Sverige och Kanada. Han visste att det fanns ett handbollslag i Göteborg, vilket kom att avgöra saken. Så egentligen kan man säga att det är järnet och handbollen som är anledningen att jag är där jag är i dag.

Förutom att materialen haft betydelse för Ernst Kirchsteiger själv menar han att de fem materialen i boken även har varit viktiga i människans utveckling historiskt.

– Det är extremt mänskliga material som har följt oss genom årtusenden och jag tänker att det är bra att tala om dem, så att vi inte glömmer bort vilka vi är.

Stort intresse

Den nya boken har tagits emot med varm hand av läsarna, något som den långa kön till signeringsbordet i lördags intygade.

– Jag blir otroligt glad när jag kommer hit och ser det här stora gensvaret, för det här är ju hemma. Var jag än befinner mig i världen är Värmland ständigt närvarande, säger Ernst Kirchsteiger.

– Alla är väldigt rara och jag får många tack från människor som jag möter. Det är även många som kommer fram och säger att det känns som att de känner mig. Det är härligt och samtidigt har de ju rätt i det. När jag spelar in tv-program går jag inte efter något manus, utan säger det som jag vill. På så vis har de ju rätt.

Förutom boksignering väntar framöver en del andra projekt för Ernst Kirchsteiger, däribland formgivning och inte minst julen.

– Jag tycker att julen är kul eftersom vi blir lite galna, med blinkande lampor och dekorationer. Efter julen väntar lite vila. Man behöver ett sådant växelbruk mellan lugnet och de hektiska perioderna.

Kommer tittarna att kunna se dig i tv inför jul?

– Absolut, jag är där om någon vill se mig, säger Ernst Kirchsteiger och skrattar.

Enkät: Varför står du i kön till boksigneringen?

 • Varför står du i kön till boksigneringen?<br>Jenny Sköld, 52, lärare, Karlstad: För att jag tycker Ernst är bra. Jag har följt honom länge, har flera av hans böcker hemma och har sett mesta av det som han har gjort på tv.
  Varför står du i kön till boksigneringen?<br>Jenny Sköld, 52, lärare, Karlstad: För att jag tycker Ernst är bra. Jag har följt honom länge, har flera av hans böcker h… Foto: Denny Jansson
 • Varför står du i kön till boksigneringen?&lt;br&gt;Elvira Axaeus, 14, studerande, Karlstad: Jag har sett honom på tv och han verkar trevlig. I dag är mest med för att min kompis ville hit och träffa honom.
  Varför står du i kön till boksigneringen?<br>Elvira Axaeus, 14, studerande, Karlstad: Jag har sett honom på tv och han verkar trevlig. I dag är mest med för att min k… Foto: Denny Jansson
 • Varför står du i kön till boksigneringen?&lt;br&gt;Elvira Blomberg Göth, 14, studerande, Karlstad: Jag brukar se på hans tv-program och önskar mig boken i julklapp. Därför tyckte jag att det vore kul att träffa honom och få hans autograf.
  Varför står du i kön till boksigneringen?<br>Elvira Blomberg Göth, 14, studerande, Karlstad: Jag brukar se på hans tv-program och önskar mig boken i julklapp. Därför … Foto: Denny Jansson
 • Varför står du i kön till boksigneringen?&lt;br&gt;Varför står du i kön till boksigneringen?&lt;br&gt;Christer Stigelid, 61, konsult, Karlstad: För att köpa Ernsts nya bok. Det är en julklapp till min fru, men det vet hon redan eftersom det var hon som skickade hit mig i dag.
  Varför står du i kön till boksigneringen?<br>Varför står du i kön till boksigneringen?<br>Christer Stigelid, 61, konsult, Karlstad: För att köpa Ernsts nya bok.… Foto: Denny Jansson

Artikeltaggar

Ernst KirchsteigerKarlstadMitticityNöje/KulturNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.