Hoppa till huvudinnehållet

Fartfylld födelsedagsfest

Publicerad:
Det svåra ser så enkelt ut när Rickard Nygren i Insane fingrar på basgitarren.
Det svåra ser så enkelt ut när Rickard Nygren i Insane fingrar på basgitarren. Foto: Magnus Bergström

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Lapp på luckan är alltid positivt, men allt annat vore skamligt när skivaktuella veteranerna Lucy spelar live för första gången på femton år och lokalbördiga Insane firar sitt första decennium som band.

Vad: 10 year anniversary – Insane, Lucy, Commando

Var: Ölme diversehandel & kafé

Publik: Slutsålt

Det är uppenbart redan i öppnande Eye for eye att Lucy gillar att vara tillbaka på scen. Det lyser spelglädje om kvintetten och precis som på skiva går det inte annat än imponeras av Katarina Frostfalls sång – vilken pipa. Lucy spelar klassisk heavy metal och majoriteten av låtarna byggs kring Johan Janssons sologitarr och det är en fröjd att se honom hantera sitt instrument ute på flanken.

Ringrosten var i det närmaste obefintlig hos Lucy och i Katarina Frostfall har de en stark sångerska.
Ringrosten var i det närmaste obefintlig hos Lucy och i Katarina Frostfall har de en stark sångerska. Foto: Magnus Bergström

Träloftet på Ölme diversehandel med sina takbjälkar och mörka vrån är en mysig lokal, men dess avlånga form lämpar sig mindre bra för den här typen av spelningar då sikten blir ytterst begränsad och störs av den eviga trafiken till baren.

Energinivån höjs rejält när den underskattade thrashplutonen Insane blästrar igång sitt åttiotalsminnande set. Även publiken växlar upp ett par nivåer och att se röjet framför scen, som får sin klimax under Final disease, värmer mitt thrash metal-hjärta.

Födelsedagsbarnet har ett stående attackmode och kvartettens koncept känns genomtänkt i allt från sound, låttitlar och estetik. Insane är ett ruggigt stabilt liveband och det är skamligt att inte fler har upptäckt denna musikskatt, men vi på plats får en fartfylld åktur som avslutas med encoren Death march. Nu kör vi tio år till.

Artikeltaggar

InsaneKristinehamnLucyMusikÖlme diversehandel