Hoppa till huvudinnehållet

Sexköpslagen måste behållas

Publicerad:
Sexköpslagen, som numera återfinns i Brottsbalken, innebär att det är lagligt att sälja sex men olagligt att köpa. Det var en unik lösning när den infördes 1999.
Sexköpslagen, som numera återfinns i Brottsbalken, innebär att det är lagligt att sälja sex men olagligt att köpa. Det var en unik lösning när den infördes 1999. Foto: Tomas Oneborg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Den svenska sexköpslagen fyller 20 år i år. För att högtidlighålla detta går Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, RFSL, till generalangrepp mot den. Förbundet vill avkriminalisera sexköp, men det vore ett dråpslag mot anständigheten och många utsatta människors situation.

Sexköpslagen, som numera återfinns i Brottsbalken, innebär att det är lagligt att sälja sex men olagligt att köpa. Det var en unik lösning när den infördes 1999. Sedan dess har flera länder tagit efter Sverige, däribland Kanada, Frankrike och Israel.

Syftet är att inte ytterligare förvärra situationen för redan väldigt utsatta människor. Det finns väldigt många skäl till att någon säljer sex. Det finns de som gör det av egen fri vilja. Men väsentligt vanligare är att man tvingas till det, att man gör det för att finansiera ett beroende av något slag eller som en form av självskadebeteende.

Den svenska lagstiftningen tar med rätta sikte på att strypa efterfrågan utan att stigmatisera säljaren. RFSL:s förslag går däremot ut på att stimulera efterfrågan, att göra stora affärer av prostitutionen. Förbundet skriver nämligen om att ge sexsäljare möjlighet att organisera sig fackligt. Detta fordrar en arbetsgivare, sexsäljare tenderar att vara egenföretagare eller i vart fall något ekvivalent. Men om visionen är hallickar och bordeller framstår förstås fackligt arbete som mer rimligt.

Prostitution är värt att bekämpa av flera skäl. Till att börja med handlar det faktiskt om människosyn, även om det är ett slitet begrepp. En människa inte en handelsvara. Men bland sexköpare är människan allt annat än helig, närmast tvärtom. Den syn på andra människor som är allenarådande på sexköparforum på internet är motbjudande och bortom objektifiering. Kort och gott omänsklig. Kanske är det därför heller inte att undra på att det i prostitutionens spår följer ett enormt lidande. Människohandel, våld, psykisk ohälsa och missbruk är vardag för många män och kvinnor som har hamnat i prostitution av omständigheter som de antingen rår för eller i vart fall inte rått på.

Att detta lidande ständigt kan fortsätta beror grovt taget på de män, för något annat är rena undantagsfall, som köper sig andra människors kroppar. Att avkriminalisera sexköp skulle ta bort det kanske viktigaste redskapet i kampen mot prostitutionen. Både polisiärt och mänskligt. Studier har visat att den svenska modellen minskar utsattheten för de prostituerade. Att avskaffa den skulle ge ökade möjligheter för såväl sexköpare som hallickar att exploatera utsatta människor för nöje och för pengar.

RFSL är en organisation med avsevärt inflytande. Förhoppningsvis är det ingen som lyssnar på organisationen den här gången. Priset för alternativet är väldigt högt och betalas i form av mänskligt lidande.

Artikeltaggar

LedareRFSL