Hoppa till huvudinnehållet

Huset med egen Tingvallaläktare

Publicerad:
Johan, Mikael, David och Malin Eriksson har tagit plats bakom målet på Tingvalla.
Johan, Mikael, David och Malin Eriksson har tagit plats bakom målet på Tingvalla. Foto: Tommy Andersson

Många har avundsjukt blickat mot balkongen som liknar en kunglig loge ut mot Tingvalla.

Vilka är det som har denna extraordinära utsiktsplats?

Vi knackade på.

Du har säkert sett det gula huset med balkongen på många sportbilder och i tv-sändningar. Exempelvis under årets friidrotts-SM zoomades balkongen in rejält av en tv- kamera.

De flesta som någon gång besökt 100-årsjubilerande Tingvalla IP i Karlstad har troligen också lagt märke till det aktuella huset med den strategiskt belägna balkongen.

Från tomtgränsen till Tingvallastaketet på kortsidan mot Klarälven skiljer det bara cirka åtta meter.

Tänk att sitta bekvämt på en alldeles egen balkong och fika och samtidigt bjudas på fotboll, friidrott, amerikansk fotboll och andra arrangemang.

Huset ligger på Malmtorgsgatan 26 i stadsdelen Klara. Lite snett bakom ena fotbollsmålet och mycket nära löparbanorna, stavhoppet och kulstötningen.

Nu har även vi varit där och kollat. Utsikten mot arenan är till och med lite bättre än vad vi hade förväntat oss. Höjden är perfekt för att få bra översikt. För att kunna se vad som händer vid bortre fotbollsmålet, höjdhoppet och vattenhindergraven krävs dock kikare eller örnblick.

”Blev perfekt”

Det är Mikael, 58, och Malin Eriksson, 56, som äger och bor i huset. De köpte det 2008.

Mikael och Malin Eriksson har sett många matcher och andra tävlingar sedan de blev Tingvallagrannar 2008....
Mikael och Malin Eriksson har sett många matcher och andra tävlingar sedan de blev Tingvallagrannar 2008.... Foto: Tommy Andersson

– Vi skulle flytta in till sta´n från Hammarö och ville ha ett fint, ganska centralt och lite lugnt läge. Huset var fräscht och nyrenoverat. Det här blev perfekt, berättar Mikael Eriksson.

Så det var inte balkongen med utsikten över Tingvalla som fick er att köpa huset?

– Nej, den var bara en extra bonus, säger Mikael Eriksson.

– Men vi hade absolut inget emot balkongen, tvärtom, säger Malin Eriksson.

Mäklaren använde det inte heller som ett extra försäljningsargument?

– Nej, faktiskt inte. Inte vad vi minns i alla fall.

”Bara positivt”

Blir ni aldrig störda av högtalarrösterna, musiken och trafiken?

– Nej, det har aldrig varit några problem. Några huliganer har vi inte heller sett till. Det har bara varit positivt att bo så här nära Tingvalla, svarar Mikael.

På Klarakvarterets enda Tingvallabalkong.
På Klarakvarterets enda Tingvallabalkong. Foto: Tommy Andersson

– Bor man nästan mitt i centrum får man väl också räkna med att det är lite höga ljud ibland. Vi trivs jättebra och tycker bara det är kul när det händer något, säger Malin.

De ser det mesta som händer på Tingvalla.

– Det blir mest fotboll, eftersom det är den sport som har flest evenemang. Men vi tittar gärna även på amerikansk fotboll och friidrott. När Göta arrangerar sina galor kommer extra mycket folk och det är ju kul.

Gillar atmosfären

Blir det även besök inne på arenan ibland?

– Ja, det händer. Speciellt om man är ett kompisgäng. Man kommer ju lite närmare och jag gillar atmosfären inne på Tingvalla. Oftast blir det matcher med Carlstad United. Jag såg till exempel Laziomatchen då det blev publikrekord, men det var innan vi flyttade in till Karlstad. Att jag skulle hålla på något annat lag än United skulle aldrig sonen Johan acceptera, säger Mikael Eriksson.

Brukar kompisar också boka in sig på balkongen?

– Ja, det händer väl att vi får besök när det är idrott på Tingvalla och att vi då sitter tillsammans och tittar.

Tingvalla-utsikten från balkongen på Malmtorgsgatan 26 är riktigt bra...
Tingvalla-utsikten från balkongen på Malmtorgsgatan 26 är riktigt bra... Foto: Tommy Andersson

Får ni reaktioner när ni hamnar på bilder i tidningar och tv?

– Jo, folk brukar allt berätta att de sett oss. Efter årets friidrotts-SM var det extra många.

Fotboll och pingis

Det vore ju lite synd om de som bor i huset inte gillar sport. Men Erikssons har alltid gjort det.

– Jag spelade lite fotboll när jag bodde i Munkedal och gick på högstadiet och gymnasiet, berättar Malin.

– Jag spelade bordtennis i Norrstrand, stadsdelen där jag växte upp, säger Mikael.

När vi besöker paret Eriksson kommer även de utflyttade sönerna Johan och David ”hem”. Johan tar plats på balkongen och hänger en Carlstad United-halsduk över räcket.

– När vi flyttade hit blev jag Unitedsupporter. Tyckte att de spelade riktigt kul fotboll. Normalt sett brukar jag allt vara inne på Tingvalla när United spelar, berättar Johan Eriksson.

Men nu var det ett lite speciellt tillfälle. Inte för att det var mediabesök, utan för att brodern David, som bor och jobbar i San Fransisco USA, kommit till Karlstad.

Färdigt 1923

Huset finns dokumenterat i boken Klarabor minns. Det har beteckningen Löjtnanten 2 och byggdes 1922-1923. Carl Axel Hagelberg var arkitekt och direktören Alfred Andersson, som drev Varumagasinet i Karlstad, var förste ägaren. Familjen Andersson bodde i huset till 1935 då gränsbevakningschefen C W Strömberg blev ny ägare.

Malmtorgsgatan 26 under byggnation 1923. Det är det andra huset från höger, från korsningen räknat. Balkongen tillkom långt senare.
Malmtorgsgatan 26 under byggnation 1923. Det är det andra huset från höger, från korsningen räknat. Balkongen tillkom långt senare.

Den familjen bodde i huset ända till 1977 och därefter byggdes det om såväl exteriört som interiört. Det var först då som balkongen tillkom. Märkligt nog enda balkongen mot Tingvalla på denna del av Malmtorgsgatan.

När huset stod klart, fyra år efter invigningen av Tingvalla, låg det lite lantligt. I dag räknas läget som mycket centralt och området är ett av Karlstads mest exklusiva.

Gillar satsningen

Om några år ska alla verksamheter på Tingvalla flytta till ett nytt, stort sportområde mellan Norra fältet och Södra Råtorp. När det ska ske och vad Tingvallaytan ska användas till framöver är inte helt bestämt.

Paret Eriksson har inga planer på att flytta bara för att Tingvalla ska göra det...
Paret Eriksson har inga planer på att flytta bara för att Tingvalla ska göra det... Foto: Tommy Andersson

– Det är inget som vi oroar oss för. Jag har varit på ett informationsmöte, men det handlade mest om det nya området och innehöll inga detaljer. Det jag skulle vilja se där är en riktig fotbollsarena, men nu verkar det bli en ny multiarena, åtminstone till att börja med, säger Mikael Eriksson.

– När det gäller Tingvalla har det pratats om både kontor och bostäder. Det kommer ju att bli lite tråkigt att idrotten försvinner från vårt kvarter, men samtidigt är det ju kul och bra för Karlstad om kommunen satsar på ännu bättre arenor.

– Hoppas i alla fall att allt nytt som ska byggas på Tingvalla kommer att smälta in i den gammaldags miljö som finns i Klara, säger Malin Eriksson.

Erikssons har inga planer på att flytta när Tingvalla rivs.

– Nej, absolut inte och vi kommer att fortsätta att utnyttja vår balkong. Den ligger i rätt väderstreck för solnedgången, säger Malin.

– Och vi är faktiskt betydligt mer på andra sidan huset, där trädgården finns. Där har vi vår gröna oas, säger Mikael.

Artikeltaggar

FotbollFriidrotts-SMHus och hemTingvalla idrottsplats

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.