• idag
  22 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  23 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  24 jan
  -1°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  25 jan
  -3°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Persson: Domedagsprofeterna hjälper ingen

Signerat
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
De tal som Thunberg levererar präglas alla av detta förakt för såväl demokrati som kapitalism. Hon kräver ett systemskifte, en revolution eller i vart fall att demokratin effektivt sätts ur spel.
Foto: Adam Fondren
Att Thunberg blev nominerad till Nobels fredspris är ett erkännande av hennes genomslagskraft. Det är trots allt en begränsad skara som har rätt att nominera personer. Det är däremot förhoppningsvis inte ett tecken på att någon av dessa människor faktiskt tror att Thunberg förespråkar fred.

I boken No one is too small to make a difference (Penguin books) som gavs ut tidigare i år finns elva av Greta Thunbergs tal och framträdanden samlade. Den som läser vad hon faktiskt säger inser tämligen snabbt att hon snarare än fred propagerar för splittring, konflikt och kaos.

Thunberg och hennes meningsfränder agerar själva utifrån föreställningen att konflikten är här. De förordar civil olydnad och lever själva som de lär. Organisationen Extinction rebellion har gjort sitt bästa för att lamslå kollektivtrafiken i London. I Sverige har organisationens medlemmar avbrutit kommunfullmäktiges sammanträden i åtminstone Umeå och Malmö vid flera tillfällen.

Bristen på respekt för demokratin är påtaglig i aktivisternas agerande och helt i linje med vad Thunberg själv uppmanat till när hon talat för Extinction rebellion i London.

De tal som Thunberg levererar präglas alla av detta förakt för såväl demokrati som kapitalism. Hon kräver ett systemskifte, en revolution eller i vart fall att demokratin effektivt sätts ur spel.

Att teknikutvecklingen räddar liv och tagit människan från nära nog allomfattande fattigdom till ett aldrig tidigare skådat välstånd där nio av tio nu lever utanför fattigdom ignoreras helt. Debattören Johan Norberg behandlar detta klokt i en krönika i nättidningen Fplus (8/10). Där påpekar han bland annat att risken att dö i en klimatrelaterad katastrof har minskat med 90 procent sedan 1950-talet.

Möjligen är det ursäktligt för en så ung person som Greta Thunberg att se världen på detta sätt, särskilt givet att hon är diagnosticerad med Aspergers syndrom – något hon ser som en gåva och inte en förbannelse, vilket hedrar henne. Men det ursäktar inte de många vuxna som åsidosätter såväl förnuft som känsla och okritiskt hyllar Thunberg och budskapet som hon för fram.

Det är inte en överdrift att likna Greta Thunberg vid en klimatalarmismens messiasfigur. Bland annat Anna Ardin, diakon i Equmeniakyrkan, har gjort gällande att Thunberg är en profet verksam i vår tid, ”fullt jämförbar med Bibelns profeter” (Kyrkans Tidning 24/4). Det är onekligen en sorglig dom över profeterna. Ardin är dock långt ifrån ensam om att okritiskt hylla Thunberg, politiker, debattörer och kändisar trängs i följarskaran.

Allt detta trots att Thunberg framför allt arbetar med skrämselpropaganda, något som politiker i mittfåran och godhetens övriga apostlar annars brukar säga sig bekämpa. Hon kritiserar konsekvent politiker för att inte ha gjort någonting alls och menar att de bara har att göra som forskningen säger. Men forskningen talar inte med en röst, särskilt inte när det gäller hur klimatet ska hanteras.

I sitt tal vid klimatmarschen i Stockholm i september 2018 hänvisar Thunberg till miljövetarprofessorn Johan Rockström. Han är ett av hennes verktyg för att få människor att bli rädda, att känna skam för att de tar hand om sina familjer och inte bara lämnar allt och sätter sig framför närmaste kommunhus. Det är förståeligt då han är en av landets absolut främsta klimatforskare. Det verkar dock ha varit ett tag sedan hon själv lyssnade på Rockström. I en intervju i Göteborgs-Posten sade han nyligen att det ”finns ingen anledning för individer att ha klimatångest” (10/10). Det finns lösningar och vi kan lösa problemen på demokratisk väg.

Detta är nu inte någon unik åsikt bland klimatforskare. Men då passar det tydligen inte längre att lyssna på forskarna. Det är hyckleri, men det är inte ett brott utan offer. Runtom världen övertygas unga människor om att de inte har en framtid och att världen kommer att gå under om några få år, att de aldrig kommer att nå vuxen ålder. Allt för att en växande global sekt tutat i dem detta. Det måste upphöra innan unga börjar ta sina liv för att förekomma vad de uppfattar som oundvikligt.

Den som tar klimathotet på allvar bör vara särskilt angelägen om att hitta lösningar på problemen snarare än att skapa andra.

Daniel Persson

Frilansskribent

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.