Moderat budget för jobb och tillväxt

Debatt
PUBLICERAD:
Du ska kunna leva och bo i hela Värmland. En del i det är att skapa förutsättningar för Värmlands kommuner att erbjuda bra välfärd, skriver Fredrik Larsson (bilden) med flera.
Foto: Joachim Lagercrantz
För att säkerställa en trygg välfärd i kommuner och regioner föreslår Moderaterna kraftfulla ökningar av de generella statsbidragen med drygt 14 miljarder kronor, skriver Fredrik Larsson med flera.

Regeringens budget innehåller politik så som friår och ledighetsvecka. Detta står i stark kontrast mot Moderaternas budgetförslag som istället fokuserar på att förstärka arbetslinjen och återställa en trygg välfärden i hela landet.

Få har missat att sämre tider står inför dörren. Konjunkturen viker nedåt och det kommer tyvärr att märkas av på arbetsmarknaden. Samtidigt vet vi att en allt större del av statens kostnader har lagts på kommunerna runt om i landet. Att regeringen då väljer att prioritera friår och ledighetsvecka i deras budget är helt fel väg att gå. Välfärden bygger på att folk jobbar och om vi ska kunna möta de kostnader som bra skola, äldreboende och integration innebär, då måste fler komma i arbete.

Statsminister Stefan Löfven (S) har tidigare lovat EU:s lägsta arbetslöshet till år 2020, men utvecklingen har varit katastrofal. Sverige har tappat rejält och hamnar på plats 24 av 28 i EU:s arbetslöshetsliga. Vi befinner oss alltså i botten i Europa trots att de haft möjligheter att vända utvecklingen under flera år.

Samtidigt knackar det svenska samhällskontraktet i fogarna. Gängkriminaliteten håller hela stadsdelar i ett järngrepp. Integrationskrisen skapar ett livslångt bidragsberoende för enskilda och slår hårt mot kommunernas ekonomi. Trots detta saknar regeringens budget krisinsikt och en röd tråd för att bryta utvecklingen. Vi menar att detta inte håller måttet.

Moderaternas budgetmotion fokuserar på tre områden:

1. Återupprätta samhällskontraktet.

För att säkerställa en trygg välfärd i kommuner och regioner föreslår Moderaterna kraftfulla ökningar av de generella statsbidragen med drygt 14 miljarder kronor. Och för att ta tillbaka makten från de kriminella gängen behövs mer resurser till polis och övriga rättsväsendet – Moderaterna satsar fyra gånger så mycket som regeringen på detta.

2. Stärk sammanhållningen.

Vi vill stärka sammanhållningen mellan stad och land genom att sänka bensin- och dieselpriset med en krona per liter. Du ska kunna leva och bo i hela Värmland. En del i det är att skapa förutsättningar för Värmlands kommuner att erbjuda bra välfärd. Därför vill Moderaterna stärka finansieringen till kommunerna med över två miljarder mer än Socialdemokraterna. Kommuner och regioner har tagit ett stort ansvar de senaste åren och förtjänar mer andrum än det Socialdemokraterna är beredda att ge.

3. Arbetslinje och tillväxt.

En stark arbetslinje kräver bidragstak och skärpta krav för försörjningsstöd. Utöver detta ska alla som tjänar mer än 13 000 kronor per månad få en skattesänkning på 3 200 kronor per år så att det alltid lönar sig mer att jobba och att ha jobbat, än att inte göra det. Därför sänker Moderaterna skatten för alla Sveriges pensionärer – även de med lägre inkomster. Vi föreslår också avskaffad värnskatt och jobbar ständigt vidare med att arbetslinjen ska vara den självklara budgetinriktningen för en bättre välfärd i hela Värmland.

Fredrik Larsson (M)

Ordförande regionstyrelsen, Värmland

Stina Höök (M)

Regionråd Värmland

Per-Samuel Nisser (M)

Kommunstyrelsens ordf. Karlstad

Marie Oudin (M)

Kommunstyrelsens ordförande, Kristinehamn

Bosse Henriksson (M)

Kommunstyrelsens ordförande, Hammarö

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.