Hoppa till huvudinnehållet

Lidén i svår olycka: Det viktiga i livet är relationerna

Publicerad:
Per-Inge Lidén (MP) var med om en svår olycka.
Per-Inge Lidén (MP) var med om en svår olycka. Foto: Lisa Olaison

Han vaknade upp i ambulansen och fattade ingenting. Sju ben i ansiktet var brutna och han led av en kraftig hjärnskakning.

Det sista Per-Inge Lidén (MP) minns innan han voltade med cykeln var trottoarkanten.

– Det var en rejäl smäll, säger han.

Nu arbetstränar han och försöker bara göra halvdagar. Tiden efter olyckan har ändå varit överkomlig och att vara tillbaka på kommunkontoret har fungerat bra.

– Jag tänker att från och med nästa vecka så kan jag vara i gång fullt ut, säger Karlstadspolitikern Per-Inge Lidén.

Det var tidigare under hösten som han var ute och cyklade på kvällen med sin elcykel. Det var mörkt ute.

Från ingenstans körde han på trottoarkanten och voltade.

– Jag hade hjälm, men slog i ansiktet i stället, säger han.

"När man väl kommer in i vården, när det blir skarpt, då är det fantastiskt bra. Ibland tror jag att vi måste säga det" säger Per-Inge Lidén om sjukhustiden efter olyckan.
"När man väl kommer in i vården, när det blir skarpt, då är det fantastiskt bra. Ibland tror jag att vi måste säga det" säger Per-Inge Lidén om sjukhustiden efter olyckan. Foto: Lisa Olaison

Mer minns han inte. Han vaknade upp i ambulansen med allvarliga skador. Han hade sju frakturer i ansiktet, en mindre hjärnblödning och en rejäl hjärnskakning.

– Allt runt omkring här var trasigt, säger Per-Inge Lidén och pekar på sin vänstra sida av ansiktet.

– Nu är det titanplattor här och ögat vilar på ett nät. Det var en rejäl smäll.

Nöjd med vården

Han fick först vård i Karlstad och flyttades senare till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Vården, hela vägen från Värmland till Uppsala, vill han berömma.

– När man väl kommer in i vården, när det blir skarpt, då är det fantastiskt bra. Ibland tror jag att vi måste säga det.

– Efteråt får man en räkning på 100 kronor om dagen för att man har ätit köttbullar med mos. Den betalade jag på en gång. Tänk att det är så, först får man göra en operation för hundratusentals kronor och sen får man en räkning på 100 kronor.

"När livet ställs på sin spets funderar man, vad är egentligen viktigt med livet? I sådana lägen kom jag på att det viktigaste är att ha djupa och goda relationer med människor som bryr sig" säger Per-Inge Lidén om tiden efter olyckan.
"När livet ställs på sin spets funderar man, vad är egentligen viktigt med livet? I sådana lägen kom jag på att det viktigaste är att ha djupa och goda relationer med människor som bryr sig" säger Per-Inge Lidén om tiden efter olyckan. Foto: Lisa Olaison

Under sin tid på sjukhus kom Per-Inge Lidén till en insikt som han gärna pratar om.

– När livet ställs på sin spets funderar man, vad är egentligen viktigt med livet? I sådana lägen kom jag på att det viktigaste är att ha djupa och goda relationer med människor som bryr sig.

Viktigt med hjälm

Hans dotter var med honom i tre dagar och han har fått flera goda tillrop från arbetsplatsen.

– I Karlstadspolitiken skiljer vi på sak och person. Jag har känt lika mycket stöd från oppositionen som mina egna kamrater. Alla har varit snälla och hälsat på och kommit med blommor. Det är verkligen sådant man uppskattar.

Trots olyckan är cykelpolitiken något han håller högt.

– Sedan 2014 har vi i kommunen lagt 67 miljoner på cykelbanor. Det är en viktig satsning framåt, att man inte behöver cykla i trafik. Det hjälper inte alltid, men det är säkrare.

Cykelhjälmen – som räddade honom från ännu mer förödande skador – värderar han nu efter olyckan ännu mer.

– Jag själv har ju slarvat. Jag bor i Skåre och tänkt att när jag åker till Ica då åker jag utan hjälm. När jag åkt till stan sätter jag på mig den. Det är helt kokobäng.

– Men visst är det lätt att slarva?

Artikeltaggar

Akademiska sjukhusetCyklarKarlstadNyheterPer-Inge Lidén

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.