Hoppa till huvudinnehållet

Spelarna helt ovetande om planerna

Publicerad:
Carlstad Uniteds lagkapten André Jernberg tog emot beskedet med blandade känslor.
Carlstad Uniteds lagkapten André Jernberg tog emot beskedet med blandade känslor. Foto: Peter Bäcker

En sammanslagning mellan Carlstad United och Karlstad BK var en väl dold hemlighet.

Så hemlig att inte ens spelarna i lagen kände till den.

– Det kom väldigt oväntat, vi har absolut inte hört någonting, säger André Jernberg i Carlstad United.

– Det här blev som en chock för alla oss spelare för det här kom i princip från ingenstans, kommenterar Stefan Zarkovic i KBK.

De har varit bittra fiender under säsongen och kommer att vara det i de tre återstående omgångarna av division 1 norra - men sedan är tanken att det ska vara slut på konkurrensen.

Under torsdagen blev det offentligt att det planeras en sammanslagning av föreningarna. Ett beslut som givetvis väcker en del frågor i båda lägren.

– Det är blandade känslor för mig med det här beskedet. Jag förstår hur de ledande tänker, att ha ett lag högre upp i seriesystemet ligger i allas intresse i staden men för mig som har varit i Carlstad United sedan jag var 13 år känns det lite sådär med en sammanslagning med just KBK... säger Carlstad Uniteds lagkapten André Jernberg.

Och han fortsätter med sitt resonemang om vad som är på gång.

– Det är säkert likadant från KBK:s sida, men samtidigt måste någonting hända för att fotbollen ska gå framåt i Karlstad. Ja, det är helt klart lite delade känslor.

Påverkar truppen?

Både Karlstad BK, framför allt, och Carlstad United har en chans att passera Umeå i seriens avslutning och knipa kvalplatsen till superettan. Just därför var det oväntat att planerna presenterades just nu.

– Jag tror att det kan påverka truppen. Vi är känslostyrda och vissa kanske tar det här lite hårdare än andra. Jag kan tycka att det är lite taskig tajming att gå ut med det här nu, men det kanske finns en anledning till att det måste ut?

Hur tror du att beskedet kommer att tas emot i Carlstad United?

– Det är många i vår förening som har ett starkt hjärta för laget och har haft länge så det kanske inte kommer att tas emot så jättebra i början. Men samtidigt får man se det med andra ögon också. Jag vet vilken dålig ekonomi United har haft och KBK har åkt mellan divisionerna. Jag förstår att man vill få till en gemensam satsning, men jag kan tycka att det är synd att det inte gjordes redan när Carlstad United försökte på tidigt på 2000-talet för då tror jag att situationen hade sett helt annorlunda ut idag.

En chock

Precis som hos Carlstad United var spelarna i Karlstad BK helt ovetande om planerna på en sammanslagning.

– Det hade varit roligt att få veta om det på förhand så man visste vad man skulle säga till folk som ringer... Det här blev som en chock för alla oss spelare för det här kom i princip från ingenstans. När det är så nära slutet på serien skulle man kanske ha väntat lite till är min spontana tanke, säger lagkaptenen Stefan Zarkovic.

 Stefan Zarkovic, här tillsammans med Daniel Pettersson, har pratat med flera som är chockade över beskedet.
Stefan Zarkovic, här tillsammans med Daniel Pettersson, har pratat med flera som är chockade över beskedet. Foto: Lisa Olaison

Vad har du för tankar om det som har presterats under torsdagen?

– Det är kul om det lyckas, men jag tror att det kommer att bli svårt att göra det. Det är många som samsas. Vilket lag ska läggas ner? Vad blir namnet? Vad händer med 25 spelare som försvinner när truppen ska bantas ner? Vad ska laget heta och var ska man spela, ja det är en massa frågeställningar.

Hur tror du att de här planerna kommer att påverka er trupp i nuläget?

– Jag tror inte att kommer att påverka oss alls utan vi vet vad vi behöver göra i de tre sista matcherna i serien. Jag hoppas och tror att vi har så starka karaktärer att det kommer att gå.

Många frågor att vänta

Överraskningsmomentet i sammanslagningen har alltså varit stort även om det var kallat till en presskonferens.

– Jag trodde på att ett samarbete skulle presenteras, men inte såhär stort. Många som jag har pratat med är chockade över det här. Det kom verkligen från ingenstans då båda lagen är nära att ta steget upp i superettan. Daniel Pettersson från styrelsen ska komma ner och prata med oss på torsdagsträningen. Det kommer att bli många frågor från spelarna, man kan nog räkna med att träningen kommer att bli förskjuten...

Vad kommer du själv att ställa för fråga?

– Jag vet inte, jag får se vad som sägs, men jag kommer nog att fråga varför de inte meddelade oss i spelartruppen innan. Jag tycker att vi hade all rätt att få veta.

Artikeltaggar

André JernbergCarlstad UnitedFotbollKarlstadKarlstad BKStefan Zarkovic

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.