Hoppa till huvudinnehållet

Sänkt bensinskatt hjälper främst storstadsbor

Publicerad:
Att SD då talar om att sänka bensinskatten visar att de struntar i klimathotet och stänger öronen när barn och unga kräver handling av oss vuxna, skriver Karolina Skog och Lorentz Tovatt.
Att SD då talar om att sänka bensinskatten visar att de struntar i klimathotet och stänger öronen när barn och unga kräver handling av oss vuxna, skriver Karolina Skog och Lorentz Tovatt. Foto: Andreas Hillergren

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Utsläppen från de svenska personbilarna behöver halveras på tio år och upphöra helt senast år 2045. Det krävs en mycket stor förändring för att nå dit och alla måste bidra till att det sker, skriver Karolina Skog och Lorentz Tovatt.

Svar till Martin Kinnunen och Oscar Sjöstedt (NWT 7/10) https://www.nwt.se/2019/10/07/sankt-bensinpris-med-sds-budget/

Sverigedemokraterna Martin Kinnunen och Oscar Sjöstedt skriver i en debattartikel att de vill sänka bensinskatten med en dryg krona. De påstår att detta hjälper människor som bor på landsbygden. Det är en bluff. I själva verket är det storstadsbilisterna som skulle gynnas mest.

Utsläppen från de svenska personbilarna behöver halveras på tio år och upphöra helt senast år 2045. Det krävs en mycket stor förändring för att nå dit och alla måste bidra till att det sker.

Att SD då talar om att sänka bensinskatten visar att de struntar i klimathotet och stänger öronen när barn och unga kräver handling av oss vuxna. SD:s förslag skulle öka utsläppen lika mycket som 150 000 flygresor till New York eller de sammanlagda utsläppen i tre svenska småstäder.

Det är en fruktansvärt ineffektiv och ansvarslös reform. Den skulle främst gynna dem som bor i Stockholm och andra storstadsområden där biltrafiken är störst. Dessutom skulle den kosta skattebetalarna flera miljarder kronor om året.

De som har störst behov av bilen är de som bor i glesbygd med stora avstånd till jobb, skolor, affärer och annan service. Det finns betydligt smartare sätt att stötta dem. Miljöpartiet och regeringen tillsammans med Centern och Liberalerna sänker nu skatten för de flesta landsbygdsbor. Det ger dem mer i plånboken än sänkt bensinskatt. Dessutom förbereder vi en ändring av reseavdraget som gynnar dem som har långt till jobbet – utan att öka utsläppen. När nu allt fler går över till nya drivmedel kommer vår satsning på biogas och laddstolpar att sätta fart på den gröna omställningen.

Vi vuxna har ett gemensamt ansvar för att lämna över en bättre värld till våra barn. En del känner oro inför de förändringar som måste till. Sverigedemokraterna utnyttjar sådana känslor på ett djupt obehagligt sätt. Men vi är många som istället ser möjligheterna. Hela Sverige vinner på en klok klimat- och miljöpolitik.

Karolina Skog (MP)

Ekonomisk-politisk talesperson

Lorentz Tovatt (MP)

Klimatpolitisk talesperson

Artikeltaggar

DebattKarolina SkogLiberalernaLorentz TovattMartin KinnunenMiljöpartietOscar Sjöstedt