Hoppa till huvudinnehållet

Konkursförvaltare granskar fastighetsaffär

Publicerad:
Stadshusaffären är föremål för utredning. Konkursförvaltaren undersöker nu hur det gick till när konkursade IT-bolaget Zynapp sålde fastigheten vidare till nya ägare.
Stadshusaffären är föremål för utredning. Konkursförvaltaren undersöker nu hur det gick till när konkursade IT-bolaget Zynapp sålde fastigheten vidare till nya ägare. Foto: Helena Karlsson

Sista ordet är kanske inte sagt om den ifrågasatta Stadshusaffären i Karlstad.

Konkursförvaltaren utreder nu alla turer kring försäljningen av Stadshuset. Om fastigheten såldes för billigt när det nu konkursade IT-bolaget Zynapp snabbt sålde fastigheten vidare till nya ägare.

– Ja, det kommer jag att titta på, säger konkursförvaltaren advokat Hans Renman på Hamiltons advokatkontor i Stockholm.

Hans Renman är advokaten som flera av fordringsägarna i Zynappkonkursen ville ha. Almi Företagspartner och även ett antal aktieägare i Zynapp med förre ordförande Erik Hallberg i spetsen ville att Värmlands tingsrätt skulle utse Hans Renman till konkursförvaltare.

Zynapp motsatte sig

Vilket Zynapp motsatte sig. IT-bolagets ombud, advokat Björn Larsson, ville att tingsrätten skulle välja en lokal konkursförvaltare.

– Det är bara onödigt dyrt att gå till Stockholm, argumenterade han vid konkursförhandlingen.

Köpekontraktet mellan Karlstads kommun och MSTWBG Fastigheter AB skrevs under den 17 december 2015 med tillträdesdag den 1 april 2016.

Köpeskillingen var 51 miljoner.

Trots att det fanns ett annat bud på 100 miljoner, ett bud som kommunen avvisade.

Rätt att sälja

Kontraktet ger den nye ägaren rätt att sälja Stadshuset vidare efter 24 månader.

När kontraktet skrevs under ägdes MSTWBG Fastigheter AB till 100 procent av Zynapp.

Men som NWT redan berättat fick Stadshuset mycket snabbt nya ägare.

Samma år Zynapp fick tillträde till fastigheten, 2016, är bolaget, enligt den egna årsredovisningen, plötsligt bara 20-procentiga ägare till Stadshuset. Året efter är Zynapp helt ute ur ägarbilden.

Den transaktionen är nu högintressant för konkursförvaltaren.

Fick betalt

Frågan är hur mycket Zynapp fick betalt när man sålde Stadshuset till MSTWBG Fastigheter.

Fastighetsbolaget riskerar att tvingas betala mellanskillnaden av det man säger sig ha betalat och marknadsvärdet på Stadshuset. Ett marknadsvärde som ligger på allt mellan 51 och 100 miljoner, beroende på vem man frågar.

Pengarna, mellanskillnaden fastighetsbolaget kan tvingas att betala tillfaller då Zynapps konkursbo.

Tiden får utvisa

Konkurslagstiftningen säger att affärer som genomförs innan ett bolag gått i konkurs kan återkallas. Om transaktionen har gynnat någon eller några på andra ägares bekostnad kan konkursförvaltaren besluta om återvinning.

– Tiden får utvisa hur det går, säger konkursförvaltaren Hans Renman.

– Jag kan i nuläget inte säga mer än att jag kommer att titta på det här, säger han.

Artikeltaggar

EkonomiKarlstadKonkurserNyheterZynapp

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.