Hoppa till huvudinnehållet

Brev till ledarsidan: Oklar påverkan på försvarsekonomin

Publicerad:
Faktum kvarstår dock att ingen uppgörelse i fredstid inneburit i närheten av <em id="emphasis-27dc28c6ec9d88032a85ffe1d3ff66d7">de </em>anslagsökningar som nu blir fallet, skriver Daniel Bäckström och Allan Widman.
Faktum kvarstår dock att ingen uppgörelse i fredstid inneburit i närheten av de anslagsökningar som nu blir fallet, skriver Daniel Bäckström och Allan Widman. Foto: Marc Femenia/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi kan beskyllas för ouppmärksamhet eller troskyldighet, men inte för lögn, skriver Allan Widman och Daniel Bäckström.

Svar till ledare (NWT 14/10).

Ledaren i Nya Wermlands-Tidningen påstår att undertecknade ljugit om den försvarsuppgörelse som fram till 2025 ökar försvarsanslaget med nästan 50 procent. Påståendet är inte korrekt och djupt kränkande.

Man kan på goda grunder anta att författaren till ledaren inte läst försvarsberedningens text om ekonomin. Dessvärre lämnar den utrymme för olika tolkningar och den frågan väcktes först en tid efter att uppgörelsen ingicks och presenterades.

När undertecknade stod på presskonferensen var det i ovisshet om de olika tolkningar som kunde göras av texten. Vi kan beskyllas för ouppmärksamhet eller troskyldighet, men inte för lögn.

Eftersom det framtida kostnadsläget är okänt finns det ingen i dag som kan säga vilken påverkan blir på den totala försvarsekonomin. Faktum kvarstår dock att ingen uppgörelse i fredstid inneburit i närheten av de anslagsökningar som nu blir fallet.

Allan Widman

Försvarspolitisk talesperson, Liberalerna

Daniel Bäckström

Försvarspolitisk talesperson, Centerpartiet

NWT svarar: Om Widman och Bäckström anser sig vara värda en ursäkt ska de givetvis få en: Förlåt. I ledaren stod dock även att tillskottet är avsevärt – om inte så stort som det gavs sken av.

Ingen tvingade rimligen Widman att säga att överenskommelsen var ”helt i linje med den trappa och det förslag som presenterades i Försvarsberedningens arbete” eller Bäckström att påstå att ”försvaret och Försvarsmakten ska få ett historiskt tillskott i linje med Försvarsberedningens förslag" (DN 2/10). Antingen visste de att frågan inte var tydligt avgjord och uttalade sig ändå på detta vis, eller så trodde de att frågan var avgjord och hade fel eller har blivit lurade. Vad man än väljer att kalla det så presenterade Widman och Bäckström en bild som skiljer sig från verkligheten.

NWT:s politiska redaktion

Artikeltaggar

Allan WidmanCenterpartietDaniel BäckströmFörsvaretFörsvarsberedningenFörsvarsmaktenLedareLiberalerna