Hoppa till huvudinnehållet

Stölder av cykeldelar har ökat med 145 procent

Publicerad:
Reporter Emma Lindell
Emma Lindell
emma.lindell@nwtmedia.se
"Lås inte endast med tillverkningslåset, utan lägg lite pengar på ett ordentligt certifierat lås"
"Lås inte endast med tillverkningslåset, utan lägg lite pengar på ett ordentligt certifierat lås" Foto: Björn Larsson Ask / SvD / TT

Allt fler sadlar och hjul stjäls från cyklar runt om i landet. Totalt sett har stölderna ökat med 45 procent under årets första nio månader jämfört med 2018. I region Bergslagen ligger ökningen på hela 145 procent.

Det är Brottsförebyggande rådet (Brå) som står för sammanställningen.

Ökningen av cykeldelsstölder är som störst i Örebro och i region Bergslagen.

– Uppklaringsprocenten för cykelstölder är låg, så det är extra viktigt att göra det man kan för att minska risken att bli utsatt för cykelstöld. Hur man låser fast sin cykel är mer eller mindre avgörande för om man ska få behålla cykeln eller inte, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

De cykeldelar som är mest stöldbegärliga är batterierna på elcyklar. Även hjul, sadlar och cykelhjälmar stjäls.

– Ett batteri till en elcykel kostar allt mellan 3000–8000 kr vilket är snabba pengar för en tjuv, säger Thomas Jäderqvist, brottssamordnare i polisområde Örebro län.

Artikeltaggar

BRÅCyklarNyheterPolisenSSF StöldskyddsföreningenStölderVärmlands länÖrebroÖrebro län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.