• onsdag
  5 aug
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  6 aug
  21°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  7 aug
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm

Replik: Handslag för bättre företagsklimat

Debatt
PUBLICERAD:
Det är säkert med en ambition att förbättra företagsklimatet som Krångelombudsmannen och Rättviksmodellen införs men det är risk för att det blir samma slag i luften som företagsbesöken, servicegarantierna och företagsservice, skriver Anders Tallgren.
Foto: Joachim Lagercrantz
Men låt oss sätta oss ner tillsammans med näringslivsorganisationerna och se vad vi gemensamt kan komma fram till. Det viktiga är att befintliga företag kan utvecklas och att fler människor startar företag, skriver Anders Tallgren.

Svar till Frida Pettersson och Alexander Torin (NWT 8/10).

Det är positivt att det blågröna minoritetsstyret vill se blocköverskridande överenskommelser när det gäller åtgärder för ett bättre företagsklimat. Det är möjligt att Karlstad presterar i linje med snittet för jämförbara kommuner men faktum är att resultatet är sämre än kommunens målsättning och det är den sämsta placeringen sedan mätningarna infördes.

Frida Pettersson (C) och Alexander Torin (M) säger att om bara vi socialdemokrater lägger konstruktiva förslag så kommer de att ställa sig bakom dem. Jag kan meddela att vi redan lagt en rad förslag. Närmare bestämt 100 stycken. De fanns med i vårt senaste budgetförslag som röstades ner i kommunfullmäktige i juni. Men vi kan mer än gärna lägga dem igen om det är så att styret ändrat sig.

Vi lade också många av förslagen som motioner förra mandatperioden. Bland annat hade vi en motion om Handslag med näringslivet som avslogs i mars 2018. Det förslaget handlar om att ta fram ett antal årliga fokusområden tillsammans med näringslivet och sedan arbeta aktivt med dem tills en förbättring uppnåtts. Då slipper kommunen att på egen kammare försöka hitta rätt utvecklingsområden och åtgärder. Det måste ske i samverkan med företagen.

Det är säkert med en ambition att förbättra företagsklimatet som Krångelombudsmannen och Rättviksmodellen införs men det är risk för att det blir samma slag i luften som företagsbesöken, servicegarantierna och företagsservice. Men låt oss sätta oss ner tillsammans med näringslivsorganisationerna och se vad vi gemensamt kan komma fram till.

Det viktiga är att befintliga företag kan utvecklas och att fler människor startar företag. Inte minst vill vi socialdemokrater se fler kvinnor, unga och utrikesfödda bli företagare. Alla som kan jobba ska jobba och ju fler som arbetar desto mera resurser får vi in till vår gemensamma välfärd!

Anders Tallgren (S)

Oppositionsråd och vice ordförande i tillväxtutskottet

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.