Hoppa till huvudinnehållet

Nya ägare ser utvecklingsmöjligheter för Strandkaféet

Publicerad:
Stein Hauge kommer att vara hustomte på Strandkaféet. Den pensionerade frisören kommer att få goda möjligheter att använda sina sociala talanger.
Stein Hauge kommer att vara hustomte på Strandkaféet. Den pensionerade frisören kommer att få goda möjligheter att använda sina sociala talanger. Foto: Elin Johansson

Strandkaféet i Åmål har sålts. Den nye ägaren är Royne Karlsson, välkänd företagare och före detta politiker, men han kommer att koncentrera sina krafter ute på Ekenäs. Så den välkände Åmålsfrisören Stein Hauge kommer att driva stället och tjänstgöra som hustomte.

För en vecka sedan fick Strandkaféet en ny ägare. Kaféet har senaste tiden drivits av Kalle Svanér, men har länge ägts av Jeanette Jansson och musikern Dan Magnusson. Nu har de sålt rörelsen.

Nye ägaren Royne Karlsson har köpt kaféet genom ett av sina bolag. Han vill att stället ska fortsätta drivas i de tidigare ägarnas anda.

– Vi kommer att driva detta ställe med kärlek till Åmål och Dans musikintresse, säger Royne Karlsson.

Ägna sig åt Ekenäs

Royne Karlsson är en känd företagare och före detta politiker. Han har lång erfarenhet i restaurangbranschen och äger och driver sedan tidigare flera företag. Men kaféet kommer inte att vara hans huvudsakliga sysselsättning, utan ett av flera sidospår. Sina egna krafter kommer han under kommande år att koncentrera på verksamheterna vid Ekenäs gästhamn, som han ska arrendera för andra säsongen. Han har också kvar Roynes sjömagasin i Gustavsfors och säger att det för tillfället inte är till salu.

– Ekenäs är huvudspåret. Det har jag lovat Säffle kommun. De har gjort en jättesatsning där ute och då ska jag inte blanda in en massa annat.

Royne Karlsson har köpt rörelsen på Strandgatan och hyr byggnaden.
Royne Karlsson har köpt rörelsen på Strandgatan och hyr byggnaden. Foto: Elin Johansson

Som ansvarig i Åmål har Royne Karlsson valt en god vän sedan många år. Frisören Stein Hauge, en pratglad och social Åmålsprofil, har redan sedan tidigare lämnat pensionärslivet för att vara med och bygga upp verksamheten ute på Ekenäs. Nu blir han officiell hustomte på Strandkaféet i stället.

Så Royne Karlsson kommer inte att vara personen som kafébesökarna möter bakom disken, utan personal ska anställas. Men han vill att Strandkaféet ska följa ungefär samma spår som hans andra verksamheter samtidigt som mycket kommer att kännas igen från förr.

– Vi hoppas hitta någon som kan baka och vi vill också ha lättare måltider som fisksoppa och pajer, säger Royne Karlsson.

Renovering och förändring

En förändring som kommer att göras är byte av inredningen, som i dag utförs av bord, stolar och en färgglad matta i äldre stil. Det är ännu inte helt klart hur det blir, men väggarna kommer bland annat att prydas av fotografier.

– En vägg kommer att fyllas med bilder från bluesfesten och även bilder från Åmåls fotoklubb, säger Royne Karlsson.

Att lokalt musikliv och vackra vyer från närområdet kommer att vara en del av renoveringen råder det alltså ingen tvekan om.

– Vi vill utveckla Åmål, säger Royne Karlsson.

Tidigare har det funnits en brygga nedanför den gamla fiskarstugan som nu är kafé. Det finns en önskan om att kunna bygga en ny brygga där besökare ska kunna lägga till med sina båtar.

I början av maj 2020 är det tänkt att det nya strandkaféet ska invigas och det finns redan ett inbokat evenemang till sommaren. Det är ett par som vill fira sin tioåriga bröllopsdag i lokalen. Det kommer också att finnas möjlighet att ha möten eller event i stugan som ligger vid vattnet.

Stein Hauge är sedan många år god vän med Royne Karlsson och har under året varit med och byggt upp verksamheten ute vid gästhamnen på Ekenäs.
Stein Hauge är sedan många år god vän med Royne Karlsson och har under året varit med och byggt upp verksamheten ute vid gästhamnen på Ekenäs. Foto: Elin Johansson

Artikeltaggar

ÅmålKalles strandkaféNäringslivRoyne KarlssonStein Hauge

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.