Hoppa till huvudinnehållet

Kil: senaste besluten i kommunstyrelsen – höjd VA-taxa

Publicerad:
VA-taxan föreslås höjas med fyra procent.
VA-taxan föreslås höjas med fyra procent. Foto: Håkon Mosvold

Bidrag till Freja af Fryken och höjda taxor. Här är några av de senaste besluten i kommunstyrelsen i Kil.

Frejaförening får vänta på besked

Som NWT berättat tidigare har Ångbåtsföreningen Freja sökt 200 000 kronor hos Kils kommun till renoveringen av fartyget Freja af Fryken. Förvaltningens förslag var att avslå ansökan, men när ärendet hamnade hos politikerna i kommunstyrelsen uppstod en öppning.

Det slutade med en återremiss och att kommunen ska kontakta föreningen för att få veta mer om förutsättningarna.

– För att se på en hållbar plan in i framtiden. Vi gav också förvaltningen i uppdrag att få en redovisning av de ekonomiska förutsättningarna för den långsiktiga planen, säger kommunalrådet Anders Johansson (S).

I november ska ärendet tas upp på nytt.

Motion om tiggeriförbud avslås

Sverigedemokraterna har skrivit en motion om att Kils kommun ska införa tiggeriförbud i de lokala ordningsföreskrifterna och tillstånd för passiv pengainsamling. Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige avslår den motionen.

Taxor kommer att höjas

Både VA-taxan och kostnaden för slamsugning blir dyrare nästa år. Slamsugningstaxan, som inte höjts sedan 2013, höjs nu med 17,5 procent och VA-taxan med fyra procent.

– Vi har sagt att vi ska ha kostnadstäckning, att det är brukarna i systemet som ska betala vad det kostar. Där har vi haft ett glapp de två senaste åren och nu blir det en justering, säger kommunalrådet Georg Forsberg (C).

Om kommunfullmäktige beslutar som kommunstyrelsen kommer höjningarna att träda i kraft den 1 januari 2020.

Artikeltaggar

Anders JohanssonFreja af FrykenGeorg ForsbergKilKils kommunNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.