Hoppa till huvudinnehållet

Dokumentär om Carolina Falkholt, grafitta

Publicerad:
Carolina Falkholt flankerad av dokumentärfilmarna Engelbrekt Krantz till vänster och Teodor Hultberg. Foto: Thomas Wallin

På fredag kväll visar K-special i SVT2 den helt färska dokumentären om graffiti-konstnären Carolina Falkholt med rötter i Dals Långed.

Carolina Falkholt, även känd under pseudonymen Blue, har sedan 1990-talet blivit ett etablerat namn både i Sverige och internationellt när det gäller gatukonst och graffiti. Hennes skapande och inlägg kring den kvinnliga sexualiteten med gigantiska vaginamålningar blev mycket uppmärksammade, och när hon förra året uppförde ett antal jättepenisar såväl på Kungsholmen i Stockholm som i New York blev reaktionerna starka.

Mycket av dokumentären kretsar kring dessa händelser, liksom hennes musik men den innehåller även nedslag i Dalsland, dit Carolina återvände, senast i våras, efter en hektisk period ibland annat New York.

Carolina Falkholt tecknar detaljerat. Vissa av hennes verk innehåller hundratusentals små cirklar.
Carolina Falkholt tecknar detaljerat. Vissa av hennes verk innehåller hundratusentals små cirklar. Foto: Thomas Wallin

Dokumentären är ett resultat av att filmarna Teodor Hultberg och Engelbrekt Krantz från Migma film på nära håll följt Carolina i två år, till i dag. Filmen är så aktuell att den rättsliga storm kring en blå jättepenis hon målade i New York, ännu pågår. Hur avgörandet blir är oklart. Det kan sluta med miljonskadestånd till Carolina Falkholt eftersom hennes målning målats över, eller så kan det bli en fängelsedom. Lagstiftningen i USA är intressant då den tar starkare ställning för konstnärers frihet än i till exempel Sverige.

Växte upp I Dals Långed

Carolina Falkholt växte upp i Dals Långed, gick i skola i Bengtsfors och flyttade tidigt, som 19-åring, till New York där hon kom i kontakt med stadens underground-elit. Om detta och hennes nuvarande skapande berättade hon vid ett konstnärssamtal på föräldrarna Carin och Christer Falkholts krog i Norebyn under Kristi Himmelsfärdsdagen då Konstvandringen pågick.

Carolina Falkholts vaginamålningar skapade en del debatt, men långt ifrån så stora reaktioner som penisar i jätteformat.
Carolina Falkholts vaginamålningar skapade en del debatt, men långt ifrån så stora reaktioner som penisar i jätteformat. Foto: Thomas Wallin

Filmarna Teodor Hultberg och Engelbrekt Krantz fanns på plats, och skildrade efter flera turer till Carolina Falkholts ateljé i New York, även hennes relation till Dalsland. Den barndomsmiljö hon känner trygghet i, med sjöar, hästar och skog. En plats där hon kan tygla både yttre och inre demoner och en ordentlig kontrast till New York och andra platser där hon verkat.

Produktiviteten är enorm, närmast explosiv vilket dokumentären tydligt visar.

– Det är som om det kokar ner. Ur ingenting, mörkret, så växer något fram. Kanske den egna viljan, visioner, röster minnen. Allt är liksom ångest, förklarar Carolina Falkholt.

Dalslandsskog till New York

Omfattningen av hennes skapande är stort. I Sverige har hon målat gigantiska muralmålningar på orter som Mariestad, Ystad, Stockholm, Göteborg och hemorten Bengtsfors. Internationellt har hon målat i Jordanien, Azerbajdzjan, Albanien, Ryssland, för att nämna några:

– Jag ser hela världen som ett skissblock.

– Progressiva människor finns det överallt. Det fria konstnärliga uttrycket är globalt, konstaterade Carolina Falkholt i konstnärssamtalet.

Carolina Falkholt tecknar detaljerat. Vissa av hennes verk innehåller hundratusentals små cirklar.
Carolina Falkholt tecknar detaljerat. Vissa av hennes verk innehåller hundratusentals små cirklar. Foto: Thomas Wallin

– När jag kom som 19-åring till New York var alla väldigt välkomnande mot mig, för det fanns inte så många unga tjejer som höll på med min konst. Jag fattade inte att jag var tjej när jag var liten. Jag höll på med mina hästar här och kunde göra allt. Man kan säga att jag drog med mig Dalslandsskogen till New York.

Efter närheten till 11 september-attackerna mot New York valde dock Carolina att ge sig av från staden hon nu tack vare stipendier återkommit till. Men kanske hägrar Dalsland på några års sikt:

– Man borde åka hit lite oftare för den goda matens skull, konstaterade Carolina Falkholt i samband med konstnärssamtalet på föräldrarnas krog i Norebyn i våras. Till höger systern Clara Falkholt som serverade och i mitten filmaren Teodor Hultberg.
– Man borde åka hit lite oftare för den goda matens skull, konstaterade Carolina Falkholt i samband med konstnärssamtalet på föräldrarnas krog i Norebyn i våras. Till höger systern Clara Falkholt som serverade och i mitten filmaren Teodor Hultberg. Foto: Thomas Wallin

– Jag skulle vilja bygga en stor ateljé här, berättar hon, och efter konstnärssamtalet konstaterar hon även att föräldrarnas krog med sin goda mat är ett skäl att vistas mer i Dalsland.

Konstnärssamtalet med Carolina Falkholt hölls på föräldrarnas krog i Norebyn, Bengtsfors under Kristi Himmelsfärdsdagen i samband med Konstvandringen i Dalsland.
Konstnärssamtalet med Carolina Falkholt hölls på föräldrarnas krog i Norebyn, Bengtsfors under Kristi Himmelsfärdsdagen i samband med Konstvandringen i Dalsland. Foto: Thomas Wallin

Artikeltaggar

AlbanienAzerbajdzjanBengtsforsCarolina FalkholtDals LångedDalslandGraffitiJordanienKonstKonstrundaMariestadNöje/KulturNyheterRysslandStockholmUSAYstad

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.