Hoppa till huvudinnehållet

Alkoholkonsumtionen ökar bland äldre

Publicerad:
Svenskarna dricker mindre överlag, men i den äldsta åldersgruppen ökar alkoholkonsumtionen. Arkivbild.
Svenskarna dricker mindre överlag, men i den äldsta åldersgruppen ökar alkoholkonsumtionen. Arkivbild. Foto: Matthew Mead/AP/TT

Den totala alkoholkonsumtionen i Sverige har minskat successivt sedan 2004, enligt en ny rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN).

Bland personer över 65 år har den dock ökat. Gruppen 65–85 dricker i genomsnitt alkohol sex gånger per månad, i gruppen 19–29 år ligger snittet på fyra.

"Den äldsta åldersgruppen tillhör en generation som har med sig vanan att dricka mer än sina föräldrar. Det handlar alltså inte om att de ökar sitt drickande när de blir äldre, utan att det är andra människor i åldersgruppen", förklarar Ulf Guttormsson, avdelningschef på CAN, i ett pressmeddelande.

De yngre dricker sig dock berusade i högre utsträckning än äldre. Alkoholkonsumtionen har minskat mest bland män under 50 år, men män dricker fortfarande mer än kvinnor i alla åldersgrupper.

Artikeltaggar

AlkoholCANNyheterSverige

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.