Supertalangen klar för Göta: "Känns mer som hemma"

Publicerad:
Alexander Hult, 23, från Sunne började med friidrott förra året och blev SM-fyra på 100 meter för drygt en månad sedan. Nu byter han KFUM Örebro mot IF Göta för att få ytterligare fart på karriären. Foto: Fredrik Finnebråth

Sprintertalangen Alexander Hult vill få ytterligare fart på karriären.

Och han börjar med att byta klubb - från KFUM Örebro till IF Göta.

– Det känns mer som hemma, säger 23-åringen.

Alexander Hult är som känt ett råämne av sällan skådat slag. Han bytte fotbollen mot friidrott för bara ett år sedan, levererade nationella topptider direkt och i senaste SM sprang han i mål som fyra på 100 meter.

Tiden? 10.88 – 13 hundradelar från bronset.

– Det var inget jag trodde på när jag kom dit för på pappret hade jag näst sämst tid av alla startande så det var riktigt bra. En väldigt skön känsla, säger Sunnebördige Hult.

Personbästat ligger på 10.78 och det sattes i försöken under samma mästerskap.

– I det heatet var var det väldigt stora namn som Henrik Larsson och Odain Rose så det var väldigt sjukt att jag kom tvåa. Det var som en seger för mig, säger Hult.

"Har fått kämpa"

Hans personbästa i godkänd vind innan tävlingen i Karlstad var 11.06 och sattes bara två veckor innan.

– Man kan säga att min karriär började bra men blev sedan sämre och sämre. Jag har fått kämpa en del med skador och annat krångel utanför friidrotten, så det var riktigt skönt att det lossnade. Flytten till Karlstad gjorde nog ganska mycket.

Alexander Hult flyttade till Karlstad redan i juli men har fortsatt representera KFUM Örebro. Nu har han dock tänkt om - och kritat på för IF Göta.

– Jag diskuterade detta en hel del med min tränare i Örebro (Daniel Persson) och han tyckte, för mitt eget bästa, att jag skulle genomföra flytten.

I Ekelunds fotspår

I Göta tillhör han en träningsgrupp om fyra personer.

Där ingår till exempel längdhopparen Emilia Kjellberg (fortfarande medlem i IFK Sunne) och de coachas av Niclas Broström, som tidigare tränat bland andra Irene Ekelund.

– Det känns som att vi fungerar väldigt bra ihop, vi har en bra kommunikation. Sedan är väl tanken att vi ska träna lite med Henrik (Sverigeettan Larsson) för att få lite mer push där också, säger Hult.

Vad tror du att det kommer att betyda för dig och din utveckling?

– Väldigt mycket. Henrik har vissa kvalitéer som inte jag har. Han är till exempel väldigt startsnabb, vilket inte jag är. Sedan är han såklart stark under hela loppen för han är ju trots allt bäst i Sverige.

Vad tror du om din egen potential då?

– Svårt att säga men mitt mål är väl att ta SM-medalj någon gång under karriären i alla fall. Det var ju ganska nära senast, men det finns mycket kvar att förbättra så vi får se vad som händer.

Starkt stafettlag

Felix Siljebäck Larsen, huvudtränare i IF Göta, är väldigt glad över att ha Alexander Hult i sitt "stall".

– I friidrotten brukar man känna till de flesta men Alexander kom ju från ingenstans och jag såg honom för första gången på SM. Det är verkligen en jättespännande ung kille. Och jag tänker att det säkerligen och rimligtvis borde finnas ännu snabbare tider i honom bara han får lite mer specifik träning, säger Siljebäck Larsen och fortsätter:

– Lite kul för Henke också. För även om de inte tränar i samma grupp så får vi ju in en kille till i miljön, och att de på så sätt kan sporra varandra. Vi kommer dessutom att kunna ha ett riktigt bra stafettlag nästa sommar.

Förutom Hult har Göta värvat Markus Ögren, även han sprinter, från Hammarby.

Alexander Hult presenterades av IF Göta under helgen.
Alexander Hult presenterades av IF Göta under helgen. Foto: Felix Siljebäck Larsen

Artikeltaggar

Alexander HultFelix Siljebäck LarsenFriidrottHenrik LarssonIF GötaIrene EkelundSunne kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare