Räv tog sig in i lägenhet - fick avlivas

Publicerad:
En räv (inte den på bilden) hälsade på i en lägenhet i Degerfors. Genrebild. Foto: Anders Hanson

En person som bor i centrala Degerfors ringde polisen vid 14-tiden på måndagen med anledning av ett vilt djur.

Personen ska ha upptäckt en räv i sin lägenhet.

– Den låg i en hundkorg, säger Mats Öhman, pressinformatör vid polisen i Bergslagen.

Polisen hänvisade till att ringa en av kommunens jägare får att få hjälp med att ta hand om det vilda djuret.

– Inte för att skjuta räven, men för att hjälpa den att komma ut i skogen igen, säger Mats Öhman.

Kände lukt

Det var hos Andreas Schyman i centrala Degerfors som räven plötsligt låg inne i hundsängen i hans lägenhet.

Räven måste ha smitit in då Andreas snabbt sprang över till sin mamma, som bor granne med honom. Då han kom in tillbaka till sin lägenhet kände han en märklig lukt, varför han gick ut efter sin syster som också kom in. Han följde doften och därinne i tv-rummet låg en räv och sov i hundsängen.

Skabbräv

Polisen kontaktades och de i sin tur hänvisade till kommunens jägare, som därmed ringdes in. Då den ena av de två kommunjägarna kom till platsen tog han ut räven och avlivade den. Det var en skabbräv, vilket för Andreas innebar merjobb då han fick sanera där räven har vistats för att inte smitta ska föras över till hund eller katt.

Såhär såg den lille krabaten ut, som sökte sig in och lade sig att sova i hundsängen hos Andreas Schyman i centrala Degerfors.
Såhär såg den lille krabaten ut, som sökte sig in och lade sig att sova i hundsängen hos Andreas Schyman i centrala Degerfors. Foto: Andreas Schyman

– Förutom att den luktade konstigt så hade den tappat lite päls här och där och det är ju inte vanligt att en frisk räv går in och lägger sig inne hos folk, säger Andreas Schyman.

Andra på 45 år

Vi kommer för tillfället inte i kontakt med den kommunjägare som avlivade räven och forslade bort den från Andreas bostad.

Däremot når vi den andra kommunjägaren, Bertil Ahlén, som berättar:

– Det här är den andra skabbräven som vi har avlivat då de sökt sig inomhus på de 45 åren som jag varit kommunjägare.

– I förra veckan avlivade jag en nära boningshusen i Hästhagen och även veckan förut på samma område. Den ena satt intill en katt. De söker sig till bostadshusen när de får skabb. Häromåret satt en på entrétrappan till en villa, säger Ahlén och fortsätter:

– Skabb tar bort skyddsreflexer hos dem och de är ute när det är ljust, istället för i mörkret då rävar annars är mest aktiva. Naturligtvis också för att det är enklare för dem att hitta mat i bostadsområden.

Ökning?

På frågan om det skett en ökning med rävskabb, svarar han att det varit en kull med skabbrävar på Ramshöjden av vilka det nu finns en individ kvar. De övriga har avlivats.

– Här om året däremot var det rusning med skabbrävar och då ställde vi ut fällor som vi tog åtta rävar i. Men i år har det i stället varit mer problem med grävling i tätorten, så mycket har jag aldrig varit med om. De är inte farliga, men obehagliga att ha nära inpå husen, säger Ahlén.

Artikeltaggar

Brott & blåljusDegerforsDjur och naturHusdjurRäv

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare