Hoppa till huvudinnehållet

"Dyrare återvinning slår mot tidningsläsandet"

Publicerad:
Riksdagsmannen Lars Mejern Larsson (S) och Victoria Svanberg, NWT, samtalar om det nya återvinningssystemet som kan få stora konsekvenser för tidningsläsandet.
Riksdagsmannen Lars Mejern Larsson (S) och Victoria Svanberg, NWT, samtalar om det nya återvinningssystemet som kan få stora konsekvenser för tidningsläsandet. Foto: Helena Karlsson

– Vi vill att fler läser tidningen, inte färre.

Det säger värmländske riksdagsmannen Lars Mejern Larsson (S). Han oroas av den kostnadsökning som tidningsföretag riskerar att drabbas av när ett nytt återvinningssystem för tidningspapper införs - och han lovar att agera i frågan.

Lars Mejern Larsson besökte NWT på måndagen. Han ville veta mer om hur tidningsledningen ser på de nya riktlinjer för tidningsinsamling som är på gång. Regeringen vill öka andelen tidningspapper som återvinns genom ett nytt bostadsnära retursystem, och nu jobbar Naturvårdsverket på att förtydliga reglerna. Inriktningen är att man ska ha hushållsnära insamling, i stället för som i dag kvartersnära.

Att få igång ett system där det i princip finns en insamlingsanläggning vid varenda fastighet i Sverige kostar mycket pengar.

– Mellan 5 och 10 miljarder kronor räknar vi med, säger Mats Muregård, NWT:s koncernchef.

"Orimlig summa"

Han tycker att den summan är orimlig, sett till hur mycket ett nytt system kan ge i form av ökad returinsamling.

– Redan i dag är insamlingsgraden 91 procent när det gäller tidningspapper. Det är högst i världen.

Med en så hög insamlingsgrad är det tveksamt om det går att nå så mycket högre, menar tidningsledningen.

– Vi är givetvis positiva till åtgärder som gör att vi återvinner mer, men vi frågar oss om vinsten i det här fallet står i proportion till de ökade kostnaderna, säger Victoria Svanberg, delägare i NWT och dessutom ordförande i branschorgansiationen Tidningsutgivarna, TU.

Dyrare papper

Anledningen till att ett dyrare återvinningssystem blir ett problem för tidningsföretagen är det så kallade producentansvaret. Papperstillverkarna tar kostnaden, men kommer sannolikt att kompensera det med ett högre papperspris, vilket slår hårt mot tidningsföretagen.

– För NWT:s del kommer kommer det nya systemet att innebära ökade kostnader med mellan 5,9 och 10,6 miljoner kronor per år, säger Victoria Svanberg.

Risken är att man måste kompensera det med ett högre prenumerationspris, i en tid då jättar som Google och Facebook tar en allt större del av annonsintäkterna.

En demokratifråga

De läsare som tycker att tidningen blir för dyr får därmed inte längre tillgång till den lokala journalistiken. Det här är i förlängningen en fråga om demokrati och allas rätt att delta i den, menar tidningsledningen.

– Den lokala journalistiken gör det möjligt att hålla sig informerad i politik och samhällsfrågor och tidningen är en viktig arena för debatt, säger Mikael Rothsten, vd och ansvarig utgivare i NWT Media AB.

Lars Mejern Larsson lyssnade på argumenten och höll med om att det är en hög kostnad för att vinna några procent till i återvinningsgrad.

– Jag tar med med mig det här och ställer en fråga i riksdagen till ansvarig minister, säger han.

Artikeltaggar

KarlstadLars Mejern LarssonMats MuregårdMikael RothstenNäringslivNWTVictoria Svanberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.