Hoppa till huvudinnehållet

Nu töms simbassängerna i Årjäng

Publicerad:
Nu blir det inget mera bad i simhallen från 1972.
Nu blir det inget mera bad i simhallen från 1972. Foto: Peder Kaldal/NWT ARKIV

Nu är det slutbadat i Årjängs simhall. Från och med tisdag morgon stängs bassängerna av.

Anledningen är att det varit en ”mycket snabb utveckling av de kända skadorna”.

Att simhallen i Årjäng, byggd 1972, har hängt på fallrepet har varit känt en längre tid.

– Vi har haft simhallen under observation sedan 2017, säger Peter Månsson, samhällsbyggnadschef i Årjängs kommun.

Var sjätte månad har en besiktning gjorts och kommunen har sedan fått en rapport av Sweco som gjort kontrollen. Från rapporten daterad mars 2019 till den alldeles färska visar det sig det att skadorna utvecklats mycket snabbt. Detta gjorde att kommunen under måndagseftermiddagen fattade ett beslut om stängning.

– I en simhall stänger man inne fukten och den tränger in i betongen, in till armeringsjärnen. Detta gör att de rostar. När det väl börjat så går det fort, och det har det gjort här.

Många utmaningar

Så när den senaste rapporten nådde kommunen kunde man läsa att det inte gick att garantera konstruktionen och att simhallen därmed stängs. Sweco skrev då att de ”inte längre kan säkerställa att det inte sker ett brott i simbassängens konstruktionsdelar”.

– Vi kommer att tömma de två bassängerna, men resten av huset kommer gå att använda.

Ny simhall får vänta lite – skolorna får gå först

Att simhallen stänger betyder utmaningar för såväl skolor som föreningar. Under måndagen informerades kultur och fritid. Personalen kommer nu att sätta sig ner för att titta på hur man ska gå vidare.

– Det är oerhört tråkigt att det har eskalerat så mycket. Men man är glad att man gjort undersökningen och har kunnat beslutet innan det hände något, säger Stefan Sköld, kultur och fritidschef.

Ska påbörja förstudie

Han säger vidare att man pratat med skolchefen som ska titta på hur man ska göra med skolans simundervisning och se var man eventuellt kan hyra in sig. Noterbart är att Eda kommun hyr in sig i Årjäng i dag, vilket ger en katten på råttan-effekt.

Inom två veckor hoppas Peter Månsson att man kan hålla ett möte för att dra i gång med en förstudie kring en ny simhall.

– Vi har avsatt 600 000 för en förstudie i 2020, men den kommer vi påbörja redan i oktober. Då kommer man att titta på frågor som vilken typ av bassänger vill man ha och var ska den ligga. Det är en del frågor som ska lösas.

Artikeltaggar

ÅrjängNyheterPeter Månsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.