Hoppa till huvudinnehållet

Lars Nyborg vald till vd för Hagfors energi

Publicerad:
Hagfors energi har haft extra styrelsemöte
Hagfors energi har haft extra styrelsemöte Foto: Pia Holmström

Vid ett extra styrelsemöte har Hagfors energi beslutat att upphäva sitt styrelsebeslut från i juni om att utannonsera tjänsten som vd för bolaget. Istället valdes Lars Nyborg till vd.

Det har varit stor turbulens kring tillsättningen av vd för de båda kommunala bolagen Hagfors energi och Hagforshem.

I februari tillkännagav kommunchefen Jan Lilja att han tillsatt Lars Nyborg som då var utvecklingschef på båda vd-posterna. Något som väckte kritik, eftersom han inte hade rätt att göra detta. Enligt stadgarna är det styrelserna för de respektive kommunala bolagen som ska välja och utse vd.

I juni beslutade Hagfors energi att tjänsten som vd ska annonseras ut.

Därefter beslutade Hagforshem att Lars Nyborg blir vd för deras bolag.

Avgick i protest

Kort därefter hade partiet Oberoende realister (OR) ett möte som utmynnade i att de förordar Lars Nyborg på båda vd-posterna. I augusti berättade Stellan Lundkvist som då var OR:s ordförande i Hagfors energi att han avsäger sig alla sina politiska uppdrag i protest mot hanteringen av vd-frågan.

– Jag kan inte acceptera med mitt rättspatos att vi fortsätter på en olaglig väg, sa Stellan Lundkvist till NWT vid det tillfället.

Vid fullmäktigesammanträdet i september valdes Tommy Jansson (OR) till ny ordförande i Hagfors energi. Den 10 oktober hade Hagfors energi ett extra styrelsemöte där han formellt valdes in. Vid samma styrelsemöte beslutades att upphäva tidigare beslut om att annonsera ut vd-tjänsten. Istället utsågs Lars Nyborg till vd. Roger Brodin (M) reserverade sig mot beslutet.

"En turbulent tid"

NWT har utan framgång sökt företrädare för styrelsen i Hagfors energi för en kommentar. NWT har även sökt Lars Nyborg. Kommunchefen Jan Lilja svarar när NWT ringer, men han avböjer att kommentera. Kommunalrådet Jens Fischer (OR) kommenterar det faktum att det nu finns en vd för båda bolagen.

– Det har ju varit en turbulent tid så klart runt det här. Så det är skönt att nu kunna se framåt. Det känns bra, säger Jens Fischer.

Lars Nyborg efterträder kommunens ekonomichef Jonas Nilsson på vd-posten i Hagfors energi.

Ny ordförande för Hagfors energiStellan Lundkvists efterträdare föreslagnaAvgår i protest mot turerna i vd-härvanOR vill se Lars Nyborg som vdHagforshem har beslutat om ny vdVd-tjänsten annonseras utPersonalen: “Lilja borde få konsekvenser“

Artikeltaggar

Hagfors energiHagforshemJan LiljaJens FischerLars NyborgOberoende realisterPolitikRoger BrodinStellan LundqvistTommy JanssonVd-härvan i Hagfors

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.