• idag
  30 sep
  11°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  4 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Nick Cave & the Bad Seeds - Förkrossande och vacker sorg

Skivor
PUBLICERAD:

Nick Cave & the Bad Seeds

Ghosteen
(Border)

Få saker är så svåra som att formulera sin sorg på ett sätt som verkligen fångar den myriad av känslor och tankar som rusar genom sinnet. Nick Cave lyckas ofattbart väl med detta på Ghosteen – ett album som på flera vis har mer gemensamt med Henryk Góreckis sorgesymfoni än med klassisk rockmusik.

Ghosteen är en eftertänksam och bitvis närmast outhärdligt smärtsam djupdykning i ett kompakt sorgehav. Nick Caves son dog tragiskt, bara femton år gammal. Det är hjärtskärande att höra en far sjunga så innerligt om sitt döda barn. Men Ghosteen handlar också dig och mig och alla andra som förlorat någon – och om alla de vi har förlorat. Det gör, som sig bör, förbannat ont att lyssna på.

Ghosteen är ett förtvivlat rop rakt ut i intet. Vi får måhända aldrig några svar från de döda, men ropet i sig är förlösande. Det finns också en fullständigt förkrossande skönhet i all den här svärtan. Den villkorslösa kärleken som sipprar ut ur sprickorna i hjärtat, och ger sorgen dess bränsle. Ghosteen är ett av de mest ömsinta album som någonsin spelats in.

Bästa låt: Ghosteen

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.