En viktig fråga om klimatet

Ledare
PUBLICERAD:
Karlstad kan bättre!
Foto: Henrik L Barvå

För ett tag sedan presenterades Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet och det var både upplyftande och nedslående besked. Sunne ligger, som vanligt frestas man tillägga, bäst till i Värmland, följt av Grums och Kil. Genomgående för lyckade resultat är att man arbetar systematiskt med företagsklimatet och aldrig tar något för givet. Attityder mot företagare måste politiker och tjänstemän ständigt jobba med.

Sorgligare besked gäller för bland andra Hammarö, som rasar. Där har man i praktiken helt valt bort näringslivsfunktionen, och förhoppningsvis kan det här bli en väckarklocka för det nya styret. Även Karlstads kommun tappar stort, ned 37 placeringar till plats 101 på den nationella listan. Det duger verkligen inte, särskilt för en kommun som länge styrts av borgerliga partier. Här måste kommunen verkligen ta sig i kragen. Går det bra för Karlstad drar det med sig resten av Värmland.

Det finns dock en hel del problem för företagsamheten i Värmland. Länet ligger sist i Sverige när det gäller entreprenörskap, enligt en rapport från Entreprenörskapsforum. Relativt låg utbildningsnivå och bruksmentalitet är delar av förklaringen, men även här beror det mycket på frågan om attityder. Även kommuner med stora industrier och lägre utbildade kan klara sig bra, vilket till exempel Grums visar.

Det viktigaste att ta med sig är att ständigt bejaka och underlätta för företag och entreprenörer att uppstå och verka.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.