Hoppa till huvudinnehållet

Emma Sundh vill göra skillnad i filifjonkavärlden

Publicerad:
Klimatsmarta inredningstips räcker inte för Värmlandsbördiga Emma Sundh. Hon ville göra större skillnad i "filifjonkavärlden". Klimatklubben har fått 17 lokalavdelningar och följs av många tusen svenskar.
Klimatsmarta inredningstips räcker inte för Värmlandsbördiga Emma Sundh. Hon ville göra större skillnad i "filifjonkavärlden". Klimatklubben har fått 17 lokalavdelningar och följs av många tusen svenskar. Foto: Lisa Olaison

– Men Kina då!

Det där, menar influencern Emma Sundh, är bara en självlurande hjärnas självrättfärdigande läckage för klimatbucklor. Eller som hon själv uttrycker det: kognitiv dissonans.

Det är fredag. En klimatöm själ borde dras mot de globala demonstrationerna som Greta Thunberg satt fyr på.

Emma Sundh håller fram armen, med det gröna sammetsbandet knutet som ett sorgeband för klimatet. Så kan man också göra.

– Det gröna bandet är för alla som inte kan delta i fredagsdemonstrationerna. Det är ett sätt att visa att man bryr sig.

Värmlänning

Emma Sundh är i Karlstad för att hålla ett föredrag på Mitt-i-city i samband med kommunens globala-Karlstadsatsning, och signera sin bok "Gör skillnad".

– Det är så skönt att vara tillbaka, säger hon som har barndomshem och föräldrar ett par mil utanför Karlstad . Jag är inte bortskämd med att alla man träffar är så trevliga, glada och öppna.

Mentaliteten, säger hon. Naturen! Jo, stockholmaren längtar hem till Värmland.

– Så fruktansvärt mycket. Innan jag blir så gammal att jag bott i Stockholm längre än jag bott i Värmland ska jag flytta tillbaka. Jag flyttade 2002, så det blir inom två år.

Hon har gjort karriär som modejournalist, stylist och på senare år i synnerhet som bloggare med fokus på hållbar livsstil.

– Jag började i begagnat, vintage, DIY.

(DIY står för Do it yourself, gör det själv.) Det är det här hennes föredrag i gallerian handlar om denna dag. Hon pratar om återbruk och klimatsmart inredning.

Men hennes engagemang och inflytande handlar om så mycket mer nu.

– När jag sysslade med hållbarhetsfrågor inom inredning började jag förstås fundera på vad jag håller på med i övrigt, vad jag äter, konsumerar, hur jag transporterar mig...

Klimatklubben

För ett år sedan startade hon klimatklubben.se tillsammans med journalistkollegan Maria Soxbo och designern Johanna Nilsson. Så här skriver hon på sin blogg:

"Det liksom brann i oss! Vi BEHÖVDE göra något. Så vi kavlade ut @klimatklubben.se för att fånga upp osande klimatångest, rappt mangla ut klimatsnack (så att en förstååår) och för att använda vår makt att göra någon form av sabla skillnad i den här filifjonka-världen."

I dag har klimatklubben 35 000 följare på Instagram, 19 000 i Facebook-gruppen och 17 lokalklubbar. Därtill har de gjort boken tillsammans: Gör skillnad.

Det är fredag när värmländska stockholmaren Emma Sundh föreläser i Karlstad, därför bär hon ett grönt band runt armen.
Det är fredag när värmländska stockholmaren Emma Sundh föreläser i Karlstad, därför bär hon ett grönt band runt armen. Foto: Lisa Olaison

– Det handlar om vår tids största rättvisefråga, säger hon. Det vi gör nu är avgörande för kommande generationer.

Ur allvarets djup plockar Emma Sundh hopp. Gör skillnad står det på boken, hon förmedlar ihärdigt budskapet att varje individs val gör skillnad, varje dag och hela tiden.

Lurig hjärna

Det finns goda förutsättningar för bra val i Sverige, menar hon, men vi får passa på duktigheten när vi väljer vår gröna el och secondhandjacka, och låter Greta Thunbergs insatser reflekteras i vår svenskhet som vore det landslagsmål i fotboll.

– Vi tar så gärna den där klappen på axeln.

Men second hand-jackan är ju inget bra val om du inte behöver en ny jacka.

– Julhandeln! säger Emma Sundh. Vi handlar för 80 miljarder.

Hon tar fram regeringens klimatsatsningar i höstbudgeten som jämförelse: 2,9 miljarder.

– Vi behöver bli mer nöjda med det vi redan har. Och vi måste bli medvetna om hur vi lever och vilka typer av rättfärdiganden vi gör. Vi köper det där, vi unnar oss vintersemestern i Thailand för att vi är värda det, för att vad spelar det för roll vad lilla jag gör - men Kina då! Det är så hjärnan fungerar, den rättfärdigar och luras. Det kallas kognitiv dissonans.

Artikeltaggar

KarlstadKlimatKonsumtionMiljöNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.