• idag
  17 jan
  -8°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  18 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  19 jan
  -4°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Dags för Region Värmland att öka takten i klimatarbetet

Debatt
PUBLICERAD:
Under sitt tal på FN:s klimatmöte ställer en känslosam Greta frågan hur vi vågar låta klimatpåverkningarna fortsätta utan att hitta några lösningar, skriver Ulric Andersson, Åsa Johansson och Mats Sandström.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Vi socialdemokrater i Region Värmland har som en del i det arbetet därför lämnat in flertalet motioner för att öka takten i klimatarbetet. Bland annat vill vi veta hur Region Värmland som organisation ska uppfylla det nationella målet om att bli en fossilfri välfärdsregion, skriver Ulric Andersson, Åsa Johansson och Mats Sandström.

För att Sverige ska nå sina klimatmål behöver takten i klimatarbetet öka. I den budgetöverenskommelse som har upprättats mellan S, MP, C och L föreslår nu regeringen ökade satsningar för omställningen till det klimatsmarta samhället skriver Socialdemokraternas regionråd i opposition.

Ingen har nog undgått det klimatengagemang med ”Fridays for Future” som skapats genom Greta Thunberg över hela världen. Under sitt tal på FN:s klimatmöte ställer en känslosam Greta frågan hur vi vågar låta klimatpåverkningarna fortsätta utan att hitta några lösningar, trots att vi vet att konsekvenserna är ödesstridiga för kommande generationer. Bara inom en snar framtid kommer vi ha miljontals klimatflyktingar, det är inte hållbart.

Att engagemanget och känslorna är så starka är inget konstigt då vi vet att klimatet är den fråga som oroar svenskar, främst unga mest. Forskarna är eniga, klimatfrågan är vår tids ödesfråga och åtgärderna måste öka avsevärt om vi ska kunna begränsa den globala uppvärmningen. Vi kan helt enkelt inte fortsätta leva över våra tillgångar som vi gör just nu när klimatkrisen är akut.

Vägen framåt är via en rättvis klimatomställning och den socialdemokratiska regeringen har som mål att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsnation. I regeringens budget finns därför satsningar där såväl industrin som samhället ska ställas om till ett klimatsmart samhälle. Det föreslås bland annat ett industrikliv och ett klimatkliv för att förstärka omställningsarbetet med nollutsläpp av växthusgaser inom alla sektorer.

Vi är övertygade om att omställningen kan ske på ett rättvist sätt som garanterar en bättre framtid för alla. Men då krävs ett hårt arbete från lokal till global nivå. Dessvärre ser vi att det borgerligt styrda Region Värmland tappar i klimatarbetet jämfört med andra regioner.

Det är ett arbete som måste bli bättre. Vi socialdemokrater i Region Värmland har som en del i det arbetet därför lämnat in flertalet motioner för att öka takten i klimatarbetet. Bland annat vill vi veta hur Region Värmland som organisation ska uppfylla det nationella målet om att bli en fossilfri välfärdsregion. Vi vill även se att Regionen blir en förebild för ett hållbart fossilfritt samhällsbyggande genom att anta en träbyggnadsstrategi.

Utmaningarna och vägen framåt är lång men det går att göra något åt klimathotet innan det är för sent. Det måste vi för att kunna se våra barn och barnbarn i ögonen och säga att vi gör allt vi kan för att även de ska kunna leva ett bra liv på den planet vi alla delar.

Ulric Andersson (S)

Regionråd i opposition

Åsa Johansson (S)

Regionråd i opposition

Mats Sandström (S)

Regionråd i opposition

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.