Hoppa till huvudinnehållet

Asylsökande ska styras bort från Filipstad

Publicerad:
Asylsökande ska snart inte längre själva kunna skaffa sig ett boende i alla kommuner och få dagersättning. Filipstad är en av kommunerna som föreslås undantas från de så kallade Ebo-reglerna.
Asylsökande ska snart inte längre själva kunna skaffa sig ett boende i alla kommuner och få dagersättning. Filipstad är en av kommunerna som föreslås undantas från de så kallade Ebo-reglerna. Foto: Lena Richardson

En ny lag är på gång som ska tar dagersättningen ifrån asylsökande som på eget bevåg bosätter sig i en kriskommun. Filipstad är en av de 32 kommuner som är tänkt att avlastas genom den nya lagen om eget boende, Ebo.

Hällefors däremot är inte med på listan, trots att det är fler i eget boende där än i Filipstad.

Regeringen presenterade i slutet av september ett förslag om en ny lag, som är tänkt att begränsa asylsökandes möjligheter att bo i eget boende, Ebo, i vissa områden.

"Förslaget innebär att om en asylsökande på egen hand ordnar bostad i ett område med socioekonomiska utmaningar, ska han eller hon som huvudregel inte ha rätt till dagersättning eller särskilt bidrag enligt lagen om mottagande av asylsökande med flera", skriver regeringen i sin proposition.

Tanken är att styra asylsökande till att bo i områden med bättre förutsättningar för ett "socialt hållbart mottagande" skriver regeringen.

32 kommuner

Enligt tidningen Hem och hyra är det 32 kommuner som pekats ut av regeringen, som ska undantas från lagen om eget boende.

Det är kommuner som har tagit emot många asylsökande, men bara antalet har uppenbarligen inte varit avgörande för regeringen. Enligt förslaget ska så kallade socioekonomiska faktorer avgöra vilka områden som gäller.

Utbildningsnivå, sysselsättning, arbetslöshet och andelen mottagare av försörjningsstöd ska vägas in.

Regeringens i minoritet

Filipstad är enda kommunen i Värmland på regeringens lista. Bland övriga kommuner finns exempelvis Södertälje, Malmö och Örebro.

Enligt Hem och hyra finns det dock många kommuner som har fler asylsökande i Ebo än många av kommunerna på listan. När tidskriften räknar ut hur många per 10 000 invånare som bor i eget boende, landar Filipstad på 24:e plats i landet med sina 33 per 10 000.

Hällefors kommun ligger på tredje plats i Sverige med 67 per 10 000, men finns inte med på regeringens lista.

Andra kommuner som har många i Ebo men inte finns med på listan är exempelvis Ljusnarsberg, Säffle och Årjäng, som alla har fler än Filipstad räknat per 10 000 invånare.

"Bara 10 av de utpekade kommunerna finns med bland de 30 första. Alltså är regeringens urval i minoritet" skriver Hem och hyra.

Mister inkomsten

När tidningen dessutom listar hur ebo-statistiken sett ut under en längre period, från 2014 till 2018, skiljer sig den nya listan ännu mer från regeringens.

Då landar Filipstad visserligen högst upp av kommunerna från 32-kommunerslistan, men bara ytterligare två kommuner från den finns med bland de 30 som haft högst andel. Hällefors hamnar på sjätte plats.

När Hem och hyra frågar migrationsminister Morgan Johansson (S) försvarar han ändå sin lista. Han tror att lagen kommer att få effekt.

– För en tvåbarnsfamilj kan det uppgå till ungefär 6 000 kronor per månad som man då blir av med när man inte längre får dagersättning. Är du här som asylsökande är det här i princip din enda inkomstkälla, säger han till Hem och hyra.

Hannes Fellsman, chef arbetsmarknads- och integrationsenheten och Per Gruvberger (S) kommunalråd, uttryckte i ett remissvar kritik mot förslaget, och ifrågasatte vilken effekt det kommer att få.
Hannes Fellsman, chef arbetsmarknads- och integrationsenheten och Per Gruvberger (S) kommunalråd, uttryckte i ett remissvar kritik mot förslaget, och ifrågasatte vilken effekt det kommer att få. Foto: Emely Wallo

"Tar inte det större problemet"

Filipstads kommun var inte lika övertygad i sitt remissvar på utredningen som låg till grund för lagförslaget:

"Sanktionerna mot individer som egenbosätter sig under asylprocessen görs utifrån en väldigt låg ersättningsnivå varför sanktionen inte blir tillräckligt kännbar för att ha någon större effekt", skrev Per Gruvberger (S), kommunalråd, och Hannes Fellsman, förvaltningschef i remissvaret.

De varnade för att det finns risk att folk rundar systemet genom att skriva sig på ett ställe och bo på ett annat. De påpekade också i remissvaret att lagförslaget bara gäller asylsökande:

– Ebo-lagstiftningen tar heller inte tag i det stora problemet: Egenbosättning efter erhållet uppehållstillstånd. Kommuner som nått en kritisk massa kommer fortsatt att ha ett högt inflöde av egenbosättare som i första hand flyttar dit många i den egna etniska gruppen redan bor. Detta faktum gör att integrationsprocessen inte fungerar tillfredsställande och får också till följd att vissa kommuner får bära en tyngre börda än andra.

Regeringen är överens med Centerpartiet och Liberalerna om den nya lagen, som föreslås börja gälla den 1 januari 2020. Lagförslaget tas upp i riksdagen för beslut i november.

Artikeltaggar

ÅrjängCenterpartietFilipstadFilipstads kommunFilipstads kommunHälleforsHällefors kommunHannes FellsmanHem & HyraIntegrationLiberalernaMigrationMorgan JohanssonNyheterPer GruvbergerRegeringenSäffleSocialdemokraterna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.