• idag
  2 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  16°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  4 okt
  15°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   2.0 mm
 • måndag
  5 okt
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  6 okt
  14°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   3.2 mm

Alla flickor ska ha makt över sitt eget liv

Debatt
PUBLICERAD:
Jag tror att med fler kvinnor vid makten breddas perspektiven. I dag kämpar många flickor i världen mot de hinder som uppstår till exempel när de har sin mens, skriver Maja Lundqvist.
Foto: Plan International Sverige
40 procent av världens flickor och kvinnor lever i länder där jämställdhet med nöd och näppe existera, skriver Maja Lundqvist.

Över hela världen kämpar tjejer för att få bestämma själva över sitt liv och sin framtid. För att deras tankar och känslor ska tas på allvar. För att deras rättigheter ska respekteras. Men många möter motstånd - både hemma, i skolan och i samhället. 40 procent av världens flickor och kvinnor lever i länder där jämställdhet med nöd och näppe existerar.

I dag är det internationella flickdagen. Jag älskar att jag bor i ett land där jag får möjlighet att bestämma över mitt eget liv. Där jag som tjej har lika många valmöjligheter som mina jämnåriga killkompisar. Jag lär mig att stå upp för mina rättigheter och det gör att jag kan inspirera och påverka andra. Genom mina valmöjligheter kan jag växa upp till en stark kvinna som kan göra skillnad.

Jag tror att med fler kvinnor vid makten breddas perspektiven. I dag kämpar många flickor i världen mot de hinder som uppstår till exempel när de har sin mens. Jag tror att med fler kvinnliga ledare skulle de hindren minska, och kanske till och med försvinna helt.

Vi som bor i Sverige är lyckligt lottade jämfört med invånarna i de flesta andra länder. Jag kräver att Sverige ska vara en ledande röst globalt för att motverka alla former av diskriminering och övergrepp mot flickor.

Varje flicka har rätt att bestämma över sitt eget liv och har rätt att få växa upp utan våld i ett samhälle som respekterar hennes rättigheter. Alla vinner på jämställdhet.

Maja Lundqvist

19 år, uppvuxen i Torsby

Plan International Sveriges ungdomsråd

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.