Årets Höstsalong på Värmlands museum i Karlstad är inget för den stressade. Runt 150 konstnärer, 227 verk varav 47 skulpturer, fyra fina stipendiater, en 100-åring (Gerd Göran), oljor, teckningar, grafik, glaskonst, textilkonst, Greta Thunberg och Dylan, harar och kaniner. Alltså, inget för den som vill hasta sig fram genom 2019 års Höstsalong arrangerad av Värmlands konstförening.
Intresseföreningen Värmlands konstnärsförbund fyller i år 100 år.
Men det betyder inte att årets Höstsalong är den hundrade, i början var det lite si och så med regelbundenheten. Men lika fullt är konstnärsförbundet sekelgammalt. Medan Värmlands konstförening (som är till för alla!) bildades år 1936. Föreningen står bakom Höstsalongen, och från 40-talet har den årliga utställningen varit en viktig genomgång av konst med - på olika sätt - värmländska rötter.
Höstsalongen invigs på lördag (av Ingemar Eliasson, tidigare landshövding och riksmarskalk) och den stänger 1 december. De drygt 200 konstnärerna är alla medlemmar av Värmlands konstnärsförbund, ingen jury har valt och vrakat bland de insända verken, Höstsalongen är därför mer "öppen" än vanligt.
"Det man önskar sig!"
– Detta är en verklig fest med stor rikedom på uttryck, säger konstnären Johan Magnusson om utställningen..
Och konstföreningens ordförande Stefan Norén lägger snabbt till:
– Det är precis det man önskar sig av en höstsalong!
Båda är i viss "jäviga", Stefan Norén för att han basar för arrangerande förening, Johan Magnusson för att han ansvarat för hängning samtidigt som han själv medverkar med två konstverk.
Men det är samtidigt lätt att bortse från "jävigheten" och hålla med de två: Höstsalongen 2019 på Värmlands museum kännetecknas verkligen av "stor rikedom" och det är vad man gärna vill ha: Rikedom på uttryck och intryck, känslor och tekniker.
Lerin-kor, lunnefåglar och Palme
Utställningskatalogen, vi kan börja med den, har en vacker och "blommig" omslagsbild av Gerd Göran, 100 år. Originalmålningen finns utställd på Höstsalongen, vid ingången till den stora och något för mycket hangarliknande utställningssalen där stora fönster i en änden öppnar för utsikt mot Klarälven. Och just där, i fönsterdelen, visas konstnärsparet Karin Westmans och Håkan Blomqvists två stora verk. Intill Gerd Görans grön-gul-blå målning i den andra änden av salen: En stålskulptur av Nils Johannesson från Filipstad.
Den som sedan vandrar (i lugnt tempo!) bland de många verken hittar till exempel ett par porträtt av Cecilia Stigevik, det ena av Bob Dylan, det andra av miljöaktivisten Greta Thunberg. Intill hänger ett par stämningsladdade sjölandskap av Solveig Rudström Svensson, en stor målning föreställande lunnefåglar av Morgan Johansson, och ett textilcollage (med två intensivt uppmärksamma harar) av Tor Cederman.
Karolina Nolin medverkar med ett par konkretistiska verk i blandteknik, "Inkongruens", och på en enkel liten byrå står en jordglob, byrå och glob kallas "Lonely Planet" och är ett verk av Maria Melin. Ovanför jordgloben: Ett par Lars Lerin-akvareller föreställande kor. Och snitt mitt emot: Vivianne Geijers terrakottaskulptur "Svensk riksdrots". Varje likhet med Olof Palme är nog avsiktlig.
Växtlighet och en trombon
Den yngste utställaren är Ingeborg Paulsrud, 27, och hon visar två oljor med samma bildtema: "Mitt hem är min borg". Christina Bybergs oljemålning "Etyd" har lånat Rackenmålaren Björn Ahlgrenssons "Aftonblöd" och fogat in den i bilden av en ung liten pyjamasklädd kille som försöker sig på att blåsa i en trombon. Medan Maria Malmborg skapat målningen (med linoleumtryck) "Green Room", en fascinerande naturstudie där den gröna och intensiva växtligheten kombineras med vackra fåglar.
Vegetation - i blyerts och kol - utgör även Dan Lekbergs bidrag, "Regnskogen", ett konstnärens minne från en resa till Yucatan. Lekberg kommer från Karlskoga, så också Öivind Harsem som bidrar med två verk i blandteknik, "Form ur landskap".
Utställning i utställningen
Inte alla deltagande konstnärer - medlemmar av Värmlands konstnärsförbund - bor i Värmland. Många har lämnat landskapet, som Heléne Ander-Rådberg (Göteborg), Ann Carlsson Korneev (Fjällbacka), Rolf Gustafsson (Åmål) och Eva Vogel-Rödin (Väderstad).
Men dessa och många fler har sänt verk till Karlstad och Höstsalongen och deltar därför i det som åtminstone förr kallades för den värmländska konstens "generalmönstring".
Merparten av Höstsalongens verk är placerade i den nya (och nu renoverade) delen av länsmuseet. De fyra stipendiaterna - Helena Bengtsson, Morgan Stenman, Hampus Karlsson och Adam Haugbak - hittar man i några mindre rum i den äldre delen, Cyrillushuset.
Där finns också originalen till de självporträtt som gångna års omslagskonstnärer har gjort. En högintressant utställning i utställningen!