Hoppa till huvudinnehållet

The Beatles "Abbey Road" får ny kraft

Publicerad:
The Beatles vid Tittenhurst Park, 22 augusti 1969.
The Beatles vid Tittenhurst Park, 22 augusti 1969. Foto: Apple

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Iain Macmillans bild på de fyra beatlarnas snabba promenad över zebraränderna utanför studion vid Abbey Road i London har blivit ett av de mest ikoniska skivomslagen någonsin. Albumet är ett av gruppens mest populära och rymmer bland annat George Harrisons "Here Comes the Sun" och Lennons "Come Together". Nu firar skivan 50 år med en box som rymmer låtarna i nya mixar och som dessutom innehåller ett antal tidigare outgivna inspelningar.

"Abbey Road" var det första Beatlesalbumet som enbart mixades i stereo. Tidigare var det monomixarna som gavs mest uppmärksamhet, och många av gruppens tidiga skivor låter onödigt daterade i sina ofta torftiga stereoversioner som finns på strömningstjänsterna. Att göra musiken mer tilltalande för dagens lyssnare är en av anledningarna till ommixningen.

Förvalta och förädla

Den här gången är inte Sam Okell och Giles Martins nya mix lika omvälvande som vid uppdateringen av "Sgt Pepper" och den vita dubbeln. Balansen mellan att förvalta och förädla har troligtvis varit en betydligt enklare lindans den här gången. Men visst får musiken ny kraft, i de här mixarna lyfts nya klangfärger i de snygga arrangemangen, inte minst genom att ljudbilden försetts med mer luft vilket skapat större utrymme för varje detalj.

"Religiöst skimmer"

Det långa medley som avslutar albumet har för många Beatlesfantaster ett nästan religiöst skimmer över sig. Här ryms udda figurer som The Sun King och Polythene Pam, pianoballader som "Golden Slumbers" och "You Never Give me Your Money". Det är ett hopkok av låtidéer som inte var färdigbakade, därav lösningen med att klippa ihop dem. Ett av sätten att få låtarna att gå i varandra tvingade Ringo till ett trumsolo, det enda han bidrog med under tiden i bandet. Han var piggare på att blåsa bubblor som en effekt i sin egna "Octopus's Garden" och banka på ett smidesjärn i McCartneys tröttsamma "Maxwell's Silver Hammer".

Kallar Paul för Ringo

En av de finaste stunderna bland extramaterialet som spänner över två skivor är när John och Paul, helt på egen hand, spelar in "The Ballad of John and Yoko" som gavs ut som singel under inspelningen av "Abbey Road". I en tidig version här hörs Lennon kalla Paul (som spelar trummor på låten) för Ringo och Paul svarar genom att kalla John för George.

Det finns en hel del oumbärligt för Beatlesfantasten här, inte minst den generösa boken som bland annat går igenom "Abbey Road" låt för låt, vänder och vrider på fakta kring inspelningarna och sätter albumet i ett större sammanhang.

Nästa år väntar förhoppningsvis en liknande restaurering av de underskattade "Let it Be"-inspelningarna. "Sagan om ringen"-regissören Peter Jackson arbetar som bäst på en film med material från de inspelningarna och den lär säkert ackompanjeras av ett rejält boxprojekt.

Artikeltaggar

John LennonNöje/KulturPaul McCartneyRock och popSkivorThe Beatles