• idag
  26 jan
  -5°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 jan
  -3°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 jan
  -8°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Inte bara ett enfrågeparti

Ledare
PUBLICERAD:
Partiledaren Jimmie Åkesson (SD) kan glädja sig åt ökat förtroende för politiken.
Foto: Johan Nilsson/TT
Det är inte bara i frågor om invandring och integration som Sverigedemokraterna har stort förtroende från väljarna. Nu ökar också uppskattningen för deras politik på andra områden. Samtidigt så tappar bland andra Socialdemokraterna väljarförtroende i flera politiska frågor.

De senaste veckorna har två olika opinionsmätningar – från SVT/Novus respektive Aftonbladet/Inizio – om väljarnas uppskattning av partierna i förhållande till olika sakfrågor presenterats. De visar båda tydligt att det fortsatta utmobbandet av Sverigedemokraterna ur de politiska diskussionerna har misslyckats, vilket inte torde vara särskilt förvånande. I svenskarnas ögon håller SD helt enkelt på att normaliseras, men de övriga politiska partierna håller inte jämna steg med den opinionen.

I topp fem över de viktigaste politiska frågorna för svenska folket ligger lag och ordning, sjukvård, invandring och integration, skola och utbildning, samt klimat och miljö. Med några skillnader i inbördes ordning beroende på opinionsinstitut. Noterbart är att lag och ordning stigit på listorna medan klimat och miljö har sjunkit.

Numera går det inte längre att avfärda SD som ett enfrågeparti, enbart fokuserat på frågor som rör migration och asyl. De har visserligen störst förtroende hos väljarna på just det området, och gapet är dessutom stort till nästa parti. Långt fler än de som sympatiserar med partiet tycker att de har bäst politik här, vilket väl illustrerar att de andra partierna ännu inte förmått övertyga svenska folket om att de på ett trovärdigt sätt har ändrat sin migrationspolitik.

Än mer oroväckande för de andra partierna är att SD också gör inbrytningar som "topp tre"-parti i flera andra frågor som normalt inte brukar förknippas med partiet. Det rör till exempel Sveriges ekonomi, äldreomsorg, och jobb och sysselsättning. Mindre förvånande är lag och ordning samt försvar. När det gäller lag och ordning ligger de på plats två, efter Moderaterna men före Socialdemokraterna, vilket sätter nytt ljus på det faktum att de av Socialdemokraterna uteslöts från deltagande i samtalen om hur vi skall komma till rätta med våldsdåd kopplade till gängkriminaliteten.

Socialdemokraterna ligger bättre till i Novus där de toppar i flera frågor, men de ligger betydligt sämre till i Inizio där de bara leder i två frågor – sjukvård och skola. Hos Inizio är det Moderaterna som väljarna anser har bäst politik på fyra av nio områden. Det borde oroa Socialdemokraterna att de trots (eller kanske snarare på grund av) att de suttit vid regeringsmakten sedan 2014 skapar så lågt förtroende. För Moderaterna är det uppmuntrande när de skall tydliggöra sin oppositionsroll.

Den tydligaste signalen som väljarna skickar är att de andra partierna, från höger till vänster, borde arbeta på att strama upp sin politik när det gäller invandring och integration. Det har vi sett tecken på, till och med inom socialdemokratin, men avståndet till väljarna är alltjämt stort, och det kommer att ta tid att återvinna förtroendet. Under tiden vinner SD förtroende även i andra frågor.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.