Framåt vintern kan kraftigt berusade värmlänningar få slippa fyllecellen, och istället kvickna till på sjukhus med kompetent vårdpersonal omkring sig.
Ett alternativ till fyllecellerna har länge stått på önskelistan hos de värmländska kommunerna och regionen (tidigare landstinget), och framförallt hos polisen.
LOB. lagen om omhändertagande av berusade personer, är ju egentligen en vårdlag. Den som omhändertas är inte misstänkt för brott, utan behöver tas om hand för att inte utgöra en fara för sig själv eller andra. Trots att polisens arrest ska utgöra det sista alternativet är det fortfarande där 90 procent av de omhändertagna hamnar.
Försenat
Planer har funnits. Länge. Det är snart tre år sedan landstingsstyrelsen tog beslut om att öppna en tillnyktringsenhet vid Centralsjukhuset i Karlstad. Förra sommaren fanns det gott hopp om att den skulle öppna under 2018.
Men det finns fortfarande ingen tillnyktringsenhet i Värmland.
– Det har varit en utmaning att få fram vård som är patientsäker och kopplad till rätt kompetenser, säger Marianne Utterdahl, SIV, ordförande i Region Värmlands hälso- och sjukvårdsnämnd.
Det finns ett allvar på liv och död här. Varje år dör fem, sex omhändertagna personer i polisens arrester runt om i Sverige. I en missbruksutredning som regeringen presenterade 2011 lyfts tillnyktringsenheterna fram som en möjlighet att förhindra dödsfall i arrestceller.
– Det måste bli klart med riskbedömningar och rätt personal på plats, men nu är det på gång. Arbetet pågår i verksamheten, och man räknar med att komma igång i vinter. Men troligen blir det inte på den här sidan nyår.
Frustrerande
Tillnyktringsenheten kopplas till den psykiatriska verksamheten på Centralsjukhuset, men involverar fler, som akutmottagning och medicinklinik. Polisen är också med i planeringsarbetet.
– Det här är en av flera jätteviktiga satsningar som ska säkra vårdkedjan för våra invånare med drogproblem. Det är lätt att vara frustrerad på vägen, när det dröjer men nu händer det. Äntligen!