Hoppa till huvudinnehållet

Därför ska du testa Sober October

Publicerad:
Den som använder alkohol lever mitt i den rådande alkoholnormen och ser inte hur den ibland leder till en konsumtion som inte beror på ett aktivt val, skriver Monica Ståhl och Johnny Mostacero.
Den som använder alkohol lever mitt i den rådande alkoholnormen och ser inte hur den ibland leder till en konsumtion som inte beror på ett aktivt val, skriver Monica Ståhl och Johnny Mostacero. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Trots omgivningens ifrågasättande är en nykter oktober för de allra flesta en utvecklande, spännande, social och personlig upptäcktsresa, skriver Monica Ståhl och Johnny Mostacero.

För åttonde året i rad utmanar tusentals svenskar alkoholnormen och väljer alkoholfritt under 31 dagar i oktober då de deltar i kampanjen Sober October.

IOGT-NTO uppmuntrar fler att stanna upp och reflektera över vilken roll alkoholen spelar i deras liv. Den som använder alkohol lever mitt i den rådande alkoholnormen och ser inte hur den ibland leder till en konsumtion som inte beror på ett aktivt val. Dricker jag för att jag själv vill eller för att andra i mitt sällskap gör det? Om du vill utmana dig själv och samtidigt synliggöra alkoholnormen är "Sober October" ett bra sätt att ta reda på det.

Att avstå alkohol i sociala sammanhang är ett personligt val som inte påverkar någon annan negativt. Men den som ställer sig utanför alkoholnormen – att alla ska dricka – bemöts ofta med ifrågasättande. Inte sällan medför detta att normbrytaren tvingas ta till halvsanningar för att försvara sig med att "hen ska ta bilen", "har avråtts av läkaren" eller ”ligger i hårdträning för ett långlopp". Vissa väljer helt bort sammanhang där alkohol förekommer för att slippa ständiga ursäkter och förklaringar.

Även om du själv inte väljer att ta en helvit oktober kan du vara med och stötta, exempelvis genom att inte delta i alkoholhets i sociala sammanhang. Ingen avkrävs en förklaring för att hen beställer en sval IPA i baren. Med vilken rätt ställer vi då kollegan till svars för att hen inte dricker alkohol? Chefen har ett särskilt stort ansvar. Ett växande antal arbetsplatser väljer idag bort alkohol. Men på många arbetsplatser får den som inte vill ha alkohol stå med tomt glas eller får en läsk.

Trots omgivningens ifrågasättande är en nykter oktober för de allra flesta en utvecklande, spännande, social och personlig upptäcktsresa. Det blir ett tillfälle att med nyktra ögon betrakta både det egna och omgivningens förhållande till alkohol. För vissa blir det också ett tillfälle att ta tag i förändringar i livet som de länge önskat, men inte riktigt haft ork till.

För nästan alla blir effekten av 31 nyktra dagar en riktig boost för hälsa och välmående. En vanlig reaktion från de som för första gången i vuxen ålder testar en längre alkoholfri period är den påtagliga kroppsliga och psykologiska skillnaden. Man känner sig friskare, starkare och gladare, får mer ork och djupare sömn.

Förra året publicerade engelska forskare en undersökning om hälsoeffekterna i den medicinska tidskriften BMJ. En rad hälsoindikatorer förbättrades markant och ett alkoholfritt liv gav enligt forskarna samma effekter på blodtrycket som ett blodtryckssänkande läkemedel. De konstaterade också att många av förbättringarna klingade av så snart försökspersonerna återgick till sina gamla alkoholvanor.

Utmana dig själv, bjud in dina vänner och delta i Sober October 2019.

Monica Ståhl

Distriktsordförande, IOGT-NTO Värmland

Johnny Mostacero

Förbundsordförande, IOGT-NTO

Artikeltaggar

AlkoholDebattIOGT-NTOJohnny MostaceroMonica Ståhl