• idag
  4 aug
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  5 aug
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  6 aug
  21°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  7 aug
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm

Replik: Jobbar gärna med reformer för företagsklimatet över blockgränserna

Debatt
PUBLICERAD:
Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet visar att Karlstad ligger på en genomsnittlig plats för en kommun i vår storlek. Men det är givetvis inget att nöja sig över, framför allt med tanke på att tidigare placeringar har varit bättre, skriver Alexander Torin och Frida Pettersson.
Foto: Karlstads kommun
Det välkomnar vi givetvis och ser fram emot att se Socialdemokraterna lägga konstruktiva förslag som går att ta ställning till politiskt, skriver Frida Pettersson och Alexander Torin.

Svar till Anders Tallgren (NWT 1/10).

Det blågröna styret välkomnar att Socialdemokraterna engagerar sig i företagsklimatet. Det är viktigt för att få fler jobb och därmed förbättrad välfärd i Karlstads kommun. Vi är övertygade om att Karlstad kan mycket mer och att gemensamma ansträngningar kan påskynda de nödvändiga reformer som behövs.

Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet visar att Karlstad ligger på en genomsnittlig plats för en kommun i vår storlek. Men det är givetvis inget att nöja sig över, framför allt med tanke på att tidigare placeringar har varit bättre. Därför har vi i det blågröna styret bland annat nyligen lagt initiativ i form av en ombudsman för minskat krångel så att företagens regelbörda ska minska. Företagare ska kunna fokusera på att vara företagare.

Som en del av arbetet med att förbättra kommunens företagsklimat har vi också börjat utreda hur Karlstad ska kunna jobba med Rättsviksmodellen. Grunddragen i Rättsviksmodellen är att kommunal tillsyn av företag ska ske smidigt. Tillsynen av företagen ska alltid faktureras i efterhand och hela arbetsprocessen ska präglas av dialog mellan kommun och företagare. Självklara saker tycker vi i det blågröna styret och därför genomför vi det.

Anders Tallgrens (S) debattartikel verkar komma till snarlik slutsats – Karlstads kommun behöver ta flera steg för att se till att företagsklimatet förbättras. Det välkomnar vi givetvis och ser fram emot att se Socialdemokraterna lägga konstruktiva förslag som går att ta ställning till politiskt.

Fyra av fem jobb skapas i små- och medelstora företag och för Karlstads del är det mycket viktigt att de har bästa möjliga förutsättningar att växa och anställa fler. Vi i det blågröna styret jobbar gärna fram reformer över blockgränserna för att se till att förbättra företagsklimatet.

Låt oss prata vidare om detta när ni har möjlighet.

Frida Pettersson (C)

Kommunalråd och ordförande i tillväxtutskottet

Alexander Torin (M)

Kommunalråd

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.