Klassisk komedi får nytt liv

Publicerad:
Malin Sellberg, Elin Högberg, Helge Modén och Lena Wallman Alster gör några av rollerna i Värmlandsteaterns uppsättning av Molières "Den girige". Foto: Carl Edlom

För första gången sätter Värmlandsteatern upp en pjäs av Molière.

Nu väntar premiären av den tidlösa komedin "Den girige".

Scenen i Tempelriddaren fylls av sprakande kreationer i färgstarka textilier där korkskruvslockar toppas med fontanger i stiliga mönster.

Lena Wallman Alster, Elin Högberg och Malin Sellberg gör sina roller i Maritha Söderholms detaljrika klänningar och Helge Modén i skjortkrås och pösbyxa axlar rollen som Den girige.

– Det här är en klassiker, menar regissören Staffan Lindström entusiastiskt när Värmlandsteatern bjuder in till pressträff inför stundande premiär.

Pjäsen skrevs under 1600-talet och har nyligen spelats på Dramaten, men för Värmlandsteatern är det första gången ett verk av Molière får premiär.

– Trots att den skrevs för så länge sedan är det överraskande hur aktuell komedin känns, fortsätter regissören.

Han månar om att pjäsen ska kännas uppsluppen, det ska märkas att föreställningen har sina rötter i en annan tid, samtidigt som de hinder och prövningar som huvudfigurerna trilskas med är tidlösa.

– Humor är till stor del en färskvara, men den här har överlevt genom århundraden och funkar än i dag. Det är väl Molière i sällskap med Shakespeare som har klarat sig.

Regisserar gör Staffan Lindström.
Regisserar gör Staffan Lindström. Foto: Carl Edlom

"Skär sig friskt"

Helge Modén gör rollen som Harpagon, den girige. Han beskriver föreställningens karaktärer som väldigt utstuderade och humorn som bitsk ironisk.

– Harpagon är inte bara girig vad gäller pengar, det gäller allt! Kärlek inte minst. Att hans son är väldigt lösaktig skapar såklart spänningar, likaså hans giftasplaner för dottern. Det skär sig friskt mellan de olika figurerna.

Foto: Carl Edlom

För kostymören Maritha Söderholm har 1600-talet länge varit en dröm att få arbeta med. Hon berättar om ett brinnande intresse för historiska kläder, ett intresse som bland annat lett henne till kurser i ämnet i England.

– Kläderna är tidsenliga, men jag har såklart skruvat det lite extra. Jag har tagit mig en del friheter, inte minst på grund av att jag måste utgå ifrån de tyger jag lyckas få tag i.

Elin Högberg gör rollen som Élise.
Elin Högberg gör rollen som Élise. Foto: Carl Edlom

Disneyprinsessa

Malin Sellberg, som gör rollen som Mariane, tycker att kläderna är väldigt tjusiga, men inte speciellt bekväma.

– Visst är de obekväma, men jag har aldrig känt mig så finklädd, skrattar hon och medhåll av Elin Högberg som spelar Élise.

– Jag känner mig som en Disneyprinsessa! Det var också först när scenografi och kostym föll på plats som jag fick en djupare förståelse för pjäsen.

Malin konstaterar:

– Det är förvånansvärt hur aktuell den känns. Här finns många roliga passager och karaktärer som vi vrider och vänder på. En viktig del i storyn är kärleken och den går ju aldrig ur tiden.

Värmlandsteaterns uppsättning av "Den girige" har premiär på Tempelriddaren i Karlstad fredag den 11 oktober och spelas till och med den 23 november.

Artikeltaggar

DramatenNöje/KulturTeaterTempelriddarenVärmlandsteatern

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare