Carl Philips barn ska inte representera kungahuset

Publicerad:
Prins Carl Philips och prinsessan Madeleines barn kommer inte längre att tillhöra kungahuset, meddelar hovet. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Prins Carl Philips och prinsessan Madeleines barn kommer inte längre att tillhöra kungahuset, meddelar hovet.

De kommer därmed inte att representera kungahuset i framtiden.

Förändringarna berör hertigen av Värmland och prinsessan Sofias två barn, prins Alexander och prins Gabriel, samt prinsessan Madeleines och Chris O’Neills barn prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne.

Barnen är fortsatt medlemmar av den kungliga familjen. De kommer i framtiden inte att få uppdrag som statschefen ska ta, och har inte ställning som "kungliga högheter".

Prinsessan Madeleine med prinsessan Adrienne och storasyster Leonore i Drottningholms slottskyrka på Adriennes dop förra sommaren.
Prinsessan Madeleine med prinsessan Adrienne och storasyster Leonore i Drottningholms slottskyrka på Adriennes dop förra sommaren. Foto: Janerik Henriksson/TT

Syftet med förändringarna är att "klargöra vilka personer inom den kungliga familjen som kan förväntas tas i anspråk för sådana officiella uppdrag som åligger statschefen eller anknyter till statschefsämbetet", skriver riksmarskalk Fredrik Wersäll i ett pressmeddelande från hovet.

Prins Alexander (hertigen av Södermanland), prins Gabriel (hertigen av Dalarna), prinsessan Leonore (hertiginnan av Gotland), prins Nicolas (hertigen av Ångermanland) och prinsessan Adrienne (hertiginnan av Blekinge) kommer fortsatt att bära de hertig- och hertiginnetitlar de tilldelats, enligt hovet.

Klockan 12 håller Fredrik Wersäll presskonferens på slottet för att berätta om förändringarna.

Prins Carl Philips son prins Alexander och prins Oscar, kronprinsessan Victorias son under dopgudstjänsten för prinsessan Adrienne i Drottningholms slottskyrka i fjol.
Prins Carl Philips son prins Alexander och prins Oscar, kronprinsessan Victorias son under dopgudstjänsten för prinsessan Adrienne i Drottningholms slottskyrka i fjol. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Artikeltaggar

KungafamiljenNyheterPrins Carl PhilipStockholmVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare