• söndag
  20 sep
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  20 sep
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  21 sep
  18°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  22 sep
  17°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  23 sep
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Våldet är regeringens ansvar

Ledare
PUBLICERAD:
Mer närvarande polis ger trygghet.
Foto: Johan Nilsson/TT

I en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) studeras övergrepp i rättssak. I samband med utredningen har Brå råkat på fall där personer som representerar samhället avrått brottsutsatta från att polisanmäla. Enligt Brå handlar det om allt från poliser till personer som har i uppgift att stötta brottsoffer, både offentligt anställda och i ideell sektor. Fenomenet är tydligast i fall kopplade till relationsvåld eller socialt utsatta områden. Det berättar Johanna Skinnari, utredare vid Brå, för Sveriges Radio (2/10).

Att det råder en utbredd tystnadskultur inom de kriminella gängen är inget nytt. De drar sig heller inte för att hota människor de misstänker kan ha pratat med Polisen eller som umgås med tanken på att göra det. För två år sedan dödades ett par i Stockholmsförorten Hallonbergen. Motivet tros vara att mannen pratat med Polisen om ett mord han bevittnat.

Reaktionerna på att offentligt anställda råder människor att inte polisanmäla har förstås blivit kraftiga. Justitieminister Morgan Johansson (S) säger till Ekot att han inte känner igen problemet, men ”om det skulle vara så, så är det något som vi verkligen måste ta i. För attityden från samhället måste hela tiden vara att man som medborgare ställer upp och berättar vad man varit med om”.

Instinktivt känns det rimligt. Självklart måste väl alla göra sitt för att upprätthålla civilisationens gräns mot barbariet? Annars ökar ju brottslingarnas makt på vår gemensamma bekostnad. I slutänden blir vi alla lidande.

Kanske är det inte fullt så enkelt. Det kan tänkas finnas en gräns där statens tillbakadragande är så långt gången att det inte går att ställa sådana krav på enskilda medborgare. Samhällskontraktet bygger på att båda sidor levererar vad de har lovat. Om inte staten upprätthåller sitt våldsmonopol utan låter lokala gangsters styra och ställa som de vill i sina områden – ja, då kanske det är där man skall börja.

Justitieministern ställer höga krav på medborgarna, men lägre krav på sig själv och regeringen. Detta i ett läge där explosioner och våldsamma mord har blivit så vanliga att de flesta knappt höjer på ögonbrynen om inte chockvågen från explosionen tvingar dem till det.

Ändå skjuter regeringen bara till 120 miljoner kronor till Polisen i sin budget. Det är 20 miljoner kronor mer än vad man satsar på stöd till kulturskolor, och bara en elftedel av vad man satsar på att sänka skatten i vissa glesbygdsområden. Vilken rätt har då Morgan Johansson och regeringen att ställa några som helst krav på medborgarna?

Självklart vore det bra om alla vågade vittna om de brott de ser. Men skapa då förutsättningar för detta. Ta tillbaka kontrollen över dessa områden. Bura in gängmedlemmarna. Men vältra inte över regeringens misslyckande på medborgarna.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.